СОЛАРНА РАСВЕТА ЗА ШКОЛУ У ПЛОЧИЦИ

21 авг 19
Прочитано 594 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Удружење грађана „Еко зона Ковин“ је ових дана пријатно изненадило ученике и наставнике  ОШ“Ђура Филиповић“ у Плочици. Наиме, школско двориште добило је соларну расвету.

Удружење грађана „Еко зона Ковин“ је ових дана пријатно изненадило ученике и наставнике  ОШ“Ђура Филиповић“ у Плочици. Наиме, школско двориште добило је соларну расвету.

Како јављају из ове школе, Марина Николић из „Еко зоне“ најпре је лепу вест пренела и објаснила мисију и визију Удружења:Окупљање еколошки свесних људи, чији је циљ заштита и унапређење животне средине у складу са принципима одрживог развоја. Посебна пажња се поклања раду са децом и омладином, како би од најранијег узраста постали свесни значаја заштите животне средине и одрживог развоја. Циљ је да  осветлимо зеленим школска дворишта.У Републици Србији се алтернативни извори енергије (сунце, ветар, био маса) користе занемарљиво мало. Осим обавезе да се, до приступања Европској унији, повећа удео ових видова енергије, изузетно је важно да се популација, почев од најмлађег узраста, упозна са предностима њеног коришћења. У општини Ковин се, осим у неколико приватних објеката, соларна енергија не користи. Током протеклих шест година из средстава локалног буџета су нам одобрена средства у износима довољним за инсталирање соларне расвете у шест основних школа. Завршетком ове фазе пројекта приближавамо се циљу, да ученици свих ОШ имају исте услове. Осим бољег осветљења у безбедносном смислу, систем соларне расвете може се користити и као очигледно средство у настави.“  Циљеви и ефекти пројекта видљиви су врло брзо: смањење издатака за електричну енергију, осветљавање неосветљених делова школског дворишта, едукација ученика а преко њих, посредно, осталих чланова локалне заједнице о значају и могућностима коришћења соларне енергије.“

У школи у Плочици, кажу, вредни мајстор Даниел Жебељан је за свега пар сати поставио соларни колектор, соларни контролер и пуњач, соларну батерију, допунски пуњач батерије за зимски период и пет предивних лампи које ће у вечерњим часовима осветљавати до скоро мрачно школско двориште.

„Срдачно им се захваљујемо на свему и подсећамо, ми смо школа која је маја ове године добила награду Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине у пројекту „За чистије и зеленије школе у Војводини“. 

Захваљујемо на лепој вести и фотографијама. Заиста, ово је прави поклон уочи почетка школске 2019/20. године, срећно!


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31