ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОЈЕКТА УНАПРЕЂЕЊА РУРАЛНОГ РАЗВОЈА КРОЗ УПРАВЉАЊЕ ИМОВИНОМ

26 нов 19
Прочитано 438 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

У сали Скупштине општине Ковачица, 26. новембра 2019. године у 11 часова, одржана је медијска презентацију пројекта “Унапређење руралног развоја кроз учинковито управљање имовином”, који спроводе Општине Ковачица и Ковин у оквиру програма Exchange 5.

Програм Exchange 5 спроводе Министарство државне управе и локалне самоуправе и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ у Министарству финансија, док је Стална конференција градова и општина (СКГО) имплементациони партнер. С обзиром на теме и садржину Програма, веома значајну улогу имају и Сектор за имовинско-правне послове и Сектор буџета у Министарству финансија и друге ресорно надлежне националне институције, Министарство за европске интеграције, као и Делегација Европске уније у Републици Србији. Суштински корисници Програма јесу локалне самоуправе у Србији, односно локална администрација и шира локална заједница, цивилно друштво и привреда.

Конференцију је отворио Даниел Магду, руководилац одељења за инвестиције и локални економски развој у Општина Ковачица. Даниел Магду је представио особености савременог управљања јавном имовином у циљу локалног развоја у Општини Ковачица, као део економског развоја друштва и европских интеграција.

Господин Магду је истакао да општина Ковачица имплементацијом овог пројекта испуњава своје законске обавезе које проистичу из Закона о јавној својини (2011). Овај закон подразумева успостављање уређеног система управљања јавном имовином као и обавезу јединица локалне самоуправе да воде јединствену базу непокретности у јавној својини, да исту редовно ажурирају и достављају ажуриране податке Републичкој дирекцији за имовину Републике Србије.

Пројекат у том смислу пружа подршку општинама Ковачица и Ковин у стварању предуслова за бржи локални економски развој кроз ефикасније управљање имовином на локалном нивоу, што је од великог значаја за обе општине.

Кроз реализацију пројектних активности обе општине ће бити у могућности да успоставе уређен, транспарентан, одговоран и ефикасан локални систем управљања јавном имовином. Након овог пројекта биће успостављена основна евиденција за некретнине, за одређени број приоритетних некретнина ће се утврдити њихове вредности, а подаци о имовини у власништву/коришћењу од стране општина биће поднесени у централну базу података којом управља Републичка дирекција за имовину.

На медијској презентацији говорила је и Слађана Ћириковачки, саветница за послове локално економског развоја у Општини Ковин. Госпођа Ћириковачки је истакла да, поред конкретне добробити од реализације овог пројекта у виду постизања капацитета наших локалних самоуправа у области управљања јавном својином, како у организационом, нормативном, техничком тако и у кадровском смислу, овај пројекат је значајан јер развија и међуопштинску пројектну сарадњу представља један од механизама унапређења локалног развоја обе општине.

Пројекат „Унапређење руралног развоја кроз учинковито управљање имовином“ вредан 146.208,57 евра финансира ЕУ (ИПА 2014), а кофинансира Република Србија у оквиру Грант шеме Програма Exchange 5, има за циљ да унапреди управљање имовином у општинама Ковачица и Ковин.

Општи циљ пројекта је допринос руралном развоју у Ковину и Ковачици кроз стварање ефикасног система управљања јавном имовином. Кроз специфичне циљеве пројекат ће повећати капацитет општина у Ковачици и Ковину за интегрално управљање јавном имовином, развити ефикасан и транспарентан систем прикупљања података и процесе у складу са законским захтевима за управљање својином и подржати развој нових пословних модела и инвестиционих пројеката за коришћење својине кроз управљање портфолиом јавне својине.

Више о пројекту можете сазнати на

http://skgo.org/strane/348

Од 2000. до данас, Европска унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији. Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије. Европска унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.


КАЛЕНДАР

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31