СВЕЧАНО НА ВОЈНИЧКОМ ГРОБЉУ, УЗ ПОМЕН РАТНИЦИМА

Церемонија Церемонија фото: општина
13 нов 15
Прочитано 959 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Свечаном церемонијом на Војничком гробљу, обележена је 97. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату, 100 година од страдања сахрањених ратника (1915-2015) и 6. годишњица од подизања споменика Мира....


Свечаном церемонијом на Војничком гробљу, обележена је 97. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату, 100 година од страдања сахрањених ратника (1915-2015) и 6. годишњица од подизања споменика Мира и разумевања страдалницима из редова српске, аустро-угарске и немачке војске, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину.
Свечаности су присуствовали и положили венце крај споменика ратницима, у име Владе Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милан Поповић, помоћник министра у области борачко-инвалидске заштите, у име амбасаде Републике Аустрије у Србији Њ.Е. др Јоханес Ајгнер, амбасадор, у име амбасаде Републике Мађарске у Србији потпуковник Габор Мокач, изасланик одбране, са супругом, у име Министарства одбране и Војске Србије – официри Команде за развој банатске бригаде.
У име Општине Ковин, венац су положили председница Општине Сања Петровић, председник Скупштине општине Зоран Брадањи и помоћница председнице за друштвене делатности Мирјана Бановић.
У име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, церемонији је присуствовао помоћник секретара за културно наслеђе и јавне збирке, Милан Мицић, а делегацију Завода за заштиту споменика културе из Панчева предводио је в.д. директора Миодраг Младеновић.
Церемонија у организацији Општине Ковин, у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин, започела је опелом страдалницима, које су служили најпре свештеници Српске православне цркве у Ковину, а потом и свештеник Католичке цркве.
У обраћању потомцима ратника, гостима, суграђанима, ђацима, председница општине Сања Петровић посебно се захвалила органима Републике и АП Војводине, као и Заводу за заштиту споменика културе Панчево на континуираној финансијској и свакој друго подршци приликом подизања спомен-обележја и уређења Војничког гробља и додала: „Данас, међутим, посебно смо поносни на то што је, после много бројних напора локалне власти свих претходних година, тек садашња Влада Републике Србије препознала непроцењив значај овог јединственог локалитета у Ковину и својом одлуком из јула ове године, прогласила Војничко гробље у Ковину знаменитим местом, од посебног културног и историјског значаја.“ О континуираној бризи за Војничко гробље говори податак да је ове године, уочи 12. новембра, локација додатно преуређена, рестауриране су све хумке и део постоља на спомен-обележју, где су уклесани и натписи на немачком и мађарском језику. Радове у вредности 1,6 милиона динара реализовао је Завод за заштиту споменика културе Панчево, а средства су обезбеђена посредством ресорног Министарства.
Уметнички део програма извеле су ученице ССШ „Васа Пелагић“ Ковин, а припремила их је проф. Весна Ратковић – Александра Поповић, 2. разред, говорила је „Плаву гробницу“ Милутина Бојића, док је Антоанета Марковић, 4. разред, рецитовала „Песму победе“ Јована Поповића.
Венце на споменик положиле су, поред званичника државе, војске и општине и многобројне делегације: Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштовалаца Ковин, СУБНОР-а Ковин, Црвеног крста Ковин, Удружења ратних добровољаца 1912-1918. Београд, Удружења ратних добровољаца из Смедерева, Удружења потомака ратника из Смедерева, затим подружнице из Липа, Удружења ратних добровољаца 1912-1918. Банатско Карађорђево, Противпожарне полиције Ковин, ОО Удружења пензионисаних подофицира Србије, Кола срских сестара, Покрета ветерана Ковин.
Венце су положиле и делегације Српске напредне странке Ковин, ОО Савеза војвођанских Мађара, Социјалистичке партије Србије.

У вечерњим часовима у позоришној сали Центра за културу одржана је Свечана академија посвећена великом датуму, коју традиционално организује Удружење потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца из Ковина.
У пригодном обраћању присутнима, председница општине Ковин Сања Петровић нагласила је улогу Удружења и локалне самоуправе у чувању од заборава историјских чињеница о херојству предака, али и о заједничкој баштини нацијана тлу Ковина: „Удружење и Општина Ковин нису заборавили ратнике погинуле у борбама на овим просторима 1915. године. Данас је на Мешовитом војничком гробљу одржано годишње опело и полагање венаца крај споменика који смо подигли и открили 2009. године. То знаменито место, на којем у 60 заједничких хумки почивају ратници свих војски, јесте посебно и јединствено место у нашој историји, а симбол је уважавања различитости и доброте и часног односа наших предака. Они су у смрти сједињени, и одавно нису супротстављене стране.“
Синоћној академији присуствовали су и Зоран Брадањи, председник СО Ковин, као и помоћници председнице општине Мирјана Бановић и Драган Драгић.
У културно-уметничком програму учествовали су ученици ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин, фолклорни ансамбл КУД „Аца Oбрадовић“ Баваниште и МД „Ковински бећари“ вокалном солисткињом Јованком Ђурић (Доватов), Ковинком која живи у Панчеву.


КАЛЕНДАР

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30