ОДРЖАНИ - ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ БАВАНИШТЕ 2016.

23 мај 16
Прочитано 3151 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

У години када Баваниште обележава 250 година постојања, одржан је и јубиларни, петнаести по реду Дечји сабор „Дани ћирилице“.


У години када Баваниште обележава 250 година постојања, одржан је и јубиларни, петнаести по реду Дечји сабор „Дани ћирилице“.
Централна приредба одвијала се у суботу, 21. маја, уз свечану доделу награда најуспешнијим учесницима истоименог конкурса. Сабор је својевремено покренут са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере и тако и раје деценију и по.
Окосницу Сабора чини конкурс за најбољи литерарни рад, најлепши калиграфски рад, иницијал, вез, илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мењала се из године у годину: Вера Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња, Да се ја питам, ове године мото је био „Сачувајмо ћирилицу“ и „Никад не заборави“.
На Конкурс за најбољи литерарни и најлепши ликовни рад, који је Министарство просвете уврстило у Програм републичких смотри, ове године се одазвало 4466 учесника из 370 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Руске федерације, Грчке, Швајцарске, Италије, Румуније, Чешке, Француске, Енглеске, Немачке, Норвешке, Аустралије, Јужне Африке, Америке.
Жири у саставу: др Миодраг Матицки, др Рајка Уљмански, Милена Дорић и Љиљана Симић за литерарне радове и проф. др Сузана Полић, Вилма Нишкановић и проф. Драган Боснић за ликовне радове, доделио је 105 награда и 23 похвале.
Награђене и похваљене ученике посебно су поздравила два специјална госта, дечји песници Слободан Станишић и Мошо Одаловић, који су им даровали стихове својих најлепших песама. У име организатора, све је поздравио академик Видојко Јовић, Баваништанин.
У име Општине Ковин, присутне у ОШ „Бора Радић“ поздравила је помоћница председнице, Мирјана Бановић. Бираним речима захвалности „свој деци и њиховим наставницима који су створили тако дивне радове на ћирилици“, она је пренела организаторима и учесницима поздраве председнице општине Сање Петровић, уз поруку да ће „Дани ћирилице“ трајати још дуго, „јер чувају оно најлепше што нам је Вук Караџић оставио“.
Др Миодраг Матицки је најавио да ће предложити штампање збирке – зборника свих најлепших радова са конкурса „Дана ћирилице“ у протеклих 15 година под називом „Азбука српске духовности“ што су присутни са одушевљењем поздравили.
Уочи доделе награда, чланови КУД „Аца Обрадовић“, сва три ансамбла, приказали су сплет игара из Баната и Србије. И ово Друштво је у години јубилеја – 40 година непрекидног постојања и рада.
Током Сабора постављена је изложба најлепших ликовних радова, а одвијало се и неколико традиционалних пратећих програма - мале радионице керамике (под руководством Михајла Петровића, професора примењене уметности), веза, плетења цветних венаца (проф. Гордана Стојановић и ђаци ССШ „Васа Пелагић“ Ковин, старих дечјих игара и српског кола (КУД „Аца Обрадовић“), као и 3. такмичење за најлепши и најслађи колачић у организацији Актива жена „Дуга“ Баваниште, а овога пута позиву да дођу одазвале су се и жене из Долова, удружење „Доловке“.
И ове године одржан је тематски округли сто. Председник удружења „Ћирилица“ из Новог Сада, Драгољуб Збиљић, одржао је предавање на тему „Српска ћирилица“.
„Дани ћирилице“ одржавају се под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Општине Ковин, уз медијску подршку РТС-а, емисије „Жикина шареница“, чија екипа је направила репортажу током централне свечаности, а гледаоци ће све имати прилику да је виде у једној од „Шареница“ наредног викенда.
Поред књига купљених уз помоћ Министарства просвете, најуспешнији учесници добили су и књиге које су поклонили многобројни издавачи, рекла нам је председница удружења „Дани ћирилице“ Вера Секулић, која се захвалила суграђанима који су помогли да Баваниште и ове године буде достојни домаћин – огранку Библиотеке „Вук Караџић“ у Баваништу, Активу жена „Дуга“, школи „Бора Радић“, месној заједници, Црквеној општини Баваниште.
Додајмо да су ове године запажено учешће имали ђаци Гимназије и економске школе „Бранко Радичевић“ Ковин – Стефан Адамов, 1. награда у категорији литерарних радова, у конкуренцији ученика средњих школа и Катарина Стојановић, 3. награда. Међу основцима, са територије општине Ковин награђени су: Милица Ђорђевић, 7. разред ОШ „Сава Максимовић“, Мраморак (литерарни рад) и Даница Тодореско, 5. разред, ОШ „Миша Стојковић“ Гај (литерарни рад), обе су заслужиле 3. место; Анђела Шалипур, 3. разред, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, 3. награда за лутку. Похваљени су радови четворо ученика из ОШ „Бора Радић“: Милана Крстића, 4. разред, за вез; Анђеле Делић, за иницијал; Дуње Јовић, 3. разред, за иницијал; Јоване Панић, 5. разред, литерарни рад.

У наставку, поледајте списак свих награђених на „Данима ћирилице Баваниште 2016“.

НАГРАЂЕНИ


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31