ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

14 нов 16
Прочитано 1192 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ

Свечаном церемонијом крај споменика на Војничком гробљу 10. новембра је обележена 98. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату и 101. годишњица страдања српских и аустро-угарских војника, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину.


Свечаном церемонијом крај споменика на Војничком гробљу 10. новембра је обележена 98. годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату и 101. годишњица страдања српских и аустро-угарских војника, који су као рањеници из борби за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину.
У организацији општине Ковин и Удружења потомака ратника ослободилачких ратова 1912-1918. и поштовалаца Ковин, свечаност на Војничком гробљу започела је опелом страдалницима, али и свим ослободиоцима Ковина, које су служили најпре свештеници Српске православне цркве у Ковину, а потом и свештеник Католичке цркве. У обраћању потомцима ратника, гостима, суграђанима, ђацима, председница општине Сања Петровић је, између осталог, рекла:„Ношени племенитом идејом од пре сто година, као локална самоуправа смо се јасно определили да подржимо посебном годишњом церемонијом одавање почасти војницима са разних страна, које је судбина заувек спојила на тлу ковинском. Заједно са нашим удружењем које негује традицију српске војске из тог херојског времена, ово место чинимо знаменитим, као што је и проглашено од Владе Републике Србије, као место од посебног културног и историјског значаја. За нашу децу, посета Војничком гробљу је час историје који се не може испричати предавањем у учионици. Треба у величанственој тишини доживети величину страдања и надања, победа и пораза, за славу или опомену будућим генерацијама.“

Венце на споменик положиле су многобројне делегације: у име Владе Републике Србије, начелник сектора за борачко-инвалидску заштиту у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Љубиша Величковић, у име Војске Србије делегација Команде за развој банатске бригаде коју је предводио потпуковник Горан Николић, у име општине Ковин председница општине Сања Петровић и председник СО Зоран Брадањи са сарадницима, у име амбасаде Републике Аустрије у Београду, заменик војног аташеа пуковник Мартин Шисер, у име амбасаде Републике Мађарске у Београду други секретар Габор Галантаи, затим делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштовалаца Ковин, Црвеног крста Ковин, Општинског одбора СУБНОР-а Ковин, Удружења потомака ратника из Смедерев и подружнице из Липа,Удружења потомака ратника 1912-1920. из Пожаревца, Удружења пензионера општине Ковин, Српске напредне странке Ковин, Савеза војвођанских Мађара Ковин. У име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине, обележавању годишњице присуствовао је помоћник секретара за културно наслеђе и јавне збирке, Милан Мицић. Обележавању значајног датума из историје Ковина присуствовали су и бројни грађани и представници свих ковинских школа, а ученици су по традицији одали пошту ратницима полагањем црвених и белих ружа на хумке и почасном стражом крај сваке.
У вечерњим часовима у позоришној сали Дома културе одржана је традиционална свечана Академија посвећена Дану ослобођења Ковина у Првом светском рату, коју организује Удружење потомака ратника ослободилачких ратова од 1912-1918. и поштовалаца Ковин.


КАЛЕНДАР

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31