10. СЕДНИЦА СО

27 апр 18
Прочитано 598 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
О ПОСЛОВАЊУ И ПОЛОЖАЈУ АПОТЕКА ДОМА ДРАВЉА; ДОНЕТ ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА РОМЕ 2018-2020.
Десето заседање актуелног одборничког сазива у среду, 25. априла, отпочело је минутом ћутања  Петру Црепајском, одборнику који је изненада преминуо 20. фебруара (дан после 9. седнице, одржане 19. фебруара 2018. године, прим. аут). 
 Десето заседање актуелног одборничког сазива у среду, 25. априла, отпочело је минутом ћутања  Петру Црепајском, одборнику који је изненада преминуо 20. фебруара (дан после 9. седнице, одржане 19. фебруара 2018. године, прим. аут). 
По усвајању записника са претходне седнице, донето је Решење о престанку мандата одборнику Петру Црепајском. Одборници су затим, на основу извештаја Изборне комисије и Верификационог одбора, донели Решење о потврђивању мандата одборнику Скупштине општине Ковин Стевану Радуловићу (уместо Руже Пелић, која је поднела оставку, прим. аут). 
Донета је Одлука о давању сагласности да се потраживања општине Ковин конвертују у удео општине Ковин у капиталу Холдинг компаније Памучни комбинат YUMCO а.д. Врање. 
Одборници су донели Одлуку о измени Одлуке о утврђивању минималног износа трошкова за текуће и инвестиционо одржавање зграда и заједничких делова зграда и накнаде за рад принудног професионалног управника; Одлуку о измени Одлуке о располагању непокретностима у јавној својини; Одлуку о измени и допуни Одлуке о постављању привремених монтажних и покретних објеката на површинама јавне намене на територији општине Ковин и Одлуку о доношењу Програма постављања привремених монтажних и покретних објеката на површинама јавне намене на територији општине Ковин. 
Једногласно је усвојен Локални акциони план за унапређење положаја Рома на територији општине Ковин за период 2018-2020. године. 
Одборници су усвојили Извештај о раду Општинске управе Ковин за 2017. годину,  Извештај о раду и финансијском пословању ЈП „Ковински комуналац“ за 2017. годину и Анализу пословања у том периоду; Извештај о раду и финансијском пословању ЈП „Ковин-гас“ за 2017. годину и анализу пословања у протеклој години.
Усвојен је Извештај о раду Локалног савета за здравље општине Ковин за 2017. годину, а затим и извештаји за 2017.  и планови и програми општинских установа у 2018. години: „Центра за културу“ Ковин, Центра за социјални рад „Ковин“, Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, Дома здравља. Одборници су усвојили и Извештај о извршењу финансијског плана Предшколске установе „Наша Радост“ Ковин за 2017. годину, затим Извештај о раду и финансијском пословању Спортског савеза општине Ковин за 2017. годину, потом и Годишњи програм рада „Установе за спорт“ Ковин за 2018. годину. Прихваћени су извештај о раду у 2017. и план и програм рада Црвеног крста Ковин за 2018. годину. 
У оквиру тачака које су се тицале примарне здравствене заштите, посебна пажња посвећена је питању „Пословања апотека Дома здравља Ковин“. Одборник Срђан Вукша отворио је дискусију, затраживши  да „неко образложи зашто је ова апотека морала да буде затворена“.
Директор Дома здравља, Прим. др Свето Вукадиновић, рекао је најпре да апотека није затворена, већ да тренутно не ради, односно „фармацеутска делатност у оквиру установе мирује“ и потом изнео хронологију дешавања у вези са положајем апотеке, финансирањем и начинима будућег функционисања у оквиру Дома здравља. Он је појаснио да први проблеми датирају још из 2001. године, када је тзв. „државним апотекама“ одузет статус директног корисника републичког буџета. Држава је, прописујући линеарну маржу на лекове од 12% пребацила финансирање свих трошкова на апотеке, односно на купце лекова. Како се убрзо показало да промет не може да покрије све трошкове приступило се прво смањењу зарада запосленима, а апотеке су потом у свој асортиман увеле и комерцијалну робу, у покушају да остваре додатне приходе и опстану у систему. Од 2013. године законски се и приватним апотекама омогућава да издају лекове на рецепт, што је додатно отежало позицију државних апотека на тржишту. Дом здравља Ковин је протеклих година из својих средстава надомештао дефицит, али због реалне и блиске опасности од блокаде рачуна и рада свих осталих служби, донета је „тешка али неопходна одлука о тренутном затварању апотека при Дому здравља Ковин“. Такође, према инструкцијама добијеним из Министарства здравља, апотека ће убудуће бити „јединица за издавање готових лекова“. У међувремену, запослени у апотекама изјаснили су се за споразумни престанак радног односа, уз исплату новчане накнаде (зараде су нормално финансиране до половине септембра прошле године, прим. аут). Министарство је најавило да ће за месец дана свим запосленима бити исплаћене заостала потраживања, додао је још директор Прим. др Свето Вукадиновић.  
На дискусију о положају апотека Дома здравља надовезао се Др Срђан Ненек (шеф одборничке групе СНС и запослен у Дому здравља, прим. аут), потврђујући све наводе директора, додавши да је важно знати да се локална самоуправа и садашње руководство латило решавања проблема и да је препознато да „овде није реч само о апотеци  и  делу запослених, већ о далекосежним последицама на штету читавог Дома здравља, уколико би се затварале очи пред нимало пријатном ситуацијом. 
Заменик председнице општине, Зоран Николић, истакао је да због јавности треба поновити да локална амоуправа и Дом здравља овај проблем решавају заједно и додао да су у току разговори са највећим повериоцем о измирењу дуговања: у оптицају су три могућа сценарија – склапање уговора о јавно-приватном партнерству, отуђење, односно продаја локала или давање у закуп, с тим што је ово последње најмање вероватно, имајући у виду ниску цену закупнине на месечном нивоу.
Донето је Решење о давању у закуп пословног простора у јавној својини општине Ковин у Мраморку, у Улици Жарка Зрењанина бр. 69 и прихваћен текст уговора о закупу пословног простора између Општине Ковин и „GOMEX“ доо.
Одоборници су се изјашњавали и о неколико кадровско-мандатних решења: за члана Изборне комисије у сталном саставу именован је Борис Ђондовић из Ковина, на предлог одборничке групе „Удружена опозиција Ковина“ (разрешен Стеван Радуловић); за члана Савета за буџет и финансије Скупштине општине Ковин  именована је Данијела Станојловић из Баваништа (уместо разрешеног Милана Костића); изменом Решења о образовању Комисије за планове општине Ковин разрешен је члан комисије Сава Миладинов, инж. геодезије, а именовани су нови чланови: Љубомир Ђорђевић, спец. струк. грађ. инж. и Тања Божић, дипл. правник. 

КАЛЕНДАР

« Март 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31