РУСКИ ВОЈНИ ЛЕКАРИ У ПОСЕТИ ДОМУ ЗДРАВЉА КОВИН

04 мај 20
Прочитано 1409 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
У циљу контроле спровођења мера  и препорука Светске здравствене организације (СЗО) у вези са спречавањем ширења заразе изазване вирусoм SARS-CoV-2, а након најаве која је 30. априла стигла из Генералштаба Војске Србије, делегација војних лекара Руске Федерације боравила је у Ковину. Они су на празник рада, 1. маја, у тачно заказаном термину, обишли ковинске здравствене установе, Дом здравља и Болницу. У разговору са директорком  Дома здравља Ковин Јасмином Ђаков, сазнајемо како је изгледала посета установи коју она води.
„Делегацију руских лекара чинили су по два епидемиолога и вирусолога и један анестезиолог, а њихова мисија била је да на терену утврде да ли установа примарне здравствене заштите поступа у складу са препорукама СЗО“, каже Јасмина Ђаков и додаје: „Интересовало их је заиста све што има везе са мерама које је требало да предузмемо како бисмо били потпуно спремни да одговоримо ванредној ситуацији, и уверили су се да је Дом здравља Ковин то на најбољи начин и спровео. Ту мислим на даноноћноорганизовање посебне ковид амбуланте, а ми их имамо одвојено за одрасле и децу, као и на 24-оросатни рад пратећих служби рендгена и лабораторије. Такође, увидели су да смо потпуно опскрбљени заштитном опремом, да постоје дезобаријере, бесконтактни топломери...ову опремуобезбеђује Покрајина, а истакли смо огромну подршку локалне самоуправе, собзиром да смо у више наврате добили помоћ из општине. Посебно их је занимала дезинфекција простора и били су веома задовољни одговором да се она спроводи на свака три сата припремљеним натријум-хопохлоритом и 70% алкохолом.“
Директорка Ђаков каже да су током посете руски војни лекари били заинтересовани за организацију примарне здравствене заштите током ванредног стања, те да им је речено да се она свакако обезбеђује, у мало измењеном режиму, тако да и мештани села нису остали без лекара у одређеним данима и терминима. „На даља питања у вези са епидемиолошким стањем, са поносом смо могли да кажемо и да је обухват тестираних велики, у односу на регистровани број оболелих у нашој општини и да смо и у том погледу максимално радили у складу са упутством које је издао надлежни институ Батут“.
Како нам је још рекла директорка Дома здравља Ковин, треба рећи да све ово не би било могуће уредити да није било подршке и спремности апсолутно највећег броја колега и да је у том смислу Дом здравља Ковин показао да може да одговори сваком изазову, поштујући упутства, али и кодекс здравствене струке у којем је на првом месту заштита здравља сваког појединца. 

КАЛЕНДАР

« Август 2022 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31