АКЦИЈА ИНСПЕКЦИЈЕ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: ПОМОГНИМО ЛАСТАМА!

14 мај 20
Прочитано 988 пута
Објављено у ИЗ ОПШТИНЕ
Тренутна суша (иако је било мало кише) која забрињава пољопривреднике, задаје много брига и ластама, нашим омиљеним птицама селицама.
Наиме, због недостатака атмосферских киша и барица, које настају поред путева након кише, ласте тешко могу да саграде своја гнезда. А познато је да се оне у пролеће враћају на место рођења  - па тако и у наш крај и нове генерације које су се од прошле године осамосталиле, праве нова гнезда. Додатно, стара гнезда родитељи поправљају, ако је дошло до оштећења.
Због  недостатка блата, младе ласте бивају приморане да гнездо направе на другој локацији. 
Е сад, да се не бисмо тако лако одрекли „наших ласта“, помогнимо им у проналажењу воде и блата – неопходног материјала за прављење гнезда. Из инспекције за заштиту животне средине апелују:  „Позивамо све љубитеље природе и животиња,  ако су у могућности, да ставе једну посуду са добро наквашеном земљом на место где ће наше ласте то уочити, а да при томе посуда никоме не смета. Тако ћемо помоћи нашим ластама да што брже и лакше саграде своја гнезда и остану са нама што дуже!“ 
Леп апел који ће, верујемо, „пробудити пролеће у нама“ и отклонити тешке мисли које су нас углавном окупирале током ванредног стања због епидемије. Позивамо суграђане који ће се укључити у акцију да фотографишу ласте и нова гнезда и пошаљу нам на мејл уредништва сајта, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., а ми ћемо се потрудити да их објавимо.
Будимо одговорни према  околини и према омиљеним птицама!

КАЛЕНДАР

« Август 2022 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31