ИЗ ОПШТИНЕ

У СУСРЕТ ДАНУ ЖЕНА: ПЕСМА НА ДАР

Поводом 8. марта, пензионерке Ковина дружиле су се у суботу, 4. марта у просторијама Удружења пензионера општине Ковин – уз поезију и добро расположење какво доносе овакви сусрети.

Дружење названо „Песма на дар“ организовале су Драгица Радмановић, председница удружења и Марина Милош, иначе обе одборнице СО Ковин, које захваљујући овој врсти активизма знају да Међународни дан жена није само обичан празник, већ вековна борба „нежнијег пола“ за нека од прокламованих људских права, попут права гласа, које ни данас не уживају жене у неким деловима света.

Гошће Ковинки биле су две песникиње: Љиљана Томић из Панчева и Валентина Вања Дабић из Смедерева, а своје стихове говорила је и наша суграђанка, Олгица Манојловић.

Пензионерке и њихове гошће провеле су дивно суботње поподне у Ковину, и посебно се захвалиле на спонзорству за пригодне поклоне Јасмини Ђукић, Наташи Јелић и Бранки Игња, пренела је утиске за општински сајт Марина Милош, уз фотографије са догађаја.

О гошћама – ауторкама

Љиљана Томић рођена је у Банатској Паланци, средњу школу завршила је у Белој Цркви, а факултет на Универзитету у Новом Саду.

Пише поезију и прозу. Учествовала је на бројним међународним песничким конкурсима. Песме, као и прозна дела су јој награђиване и похваљиване. Пише родољубиве, љубавне, описне и духовне песме, а инспирацију за њих, налази у непрегледној банатској равници.

Објавила је прозне збирке,, Банатско плаво“ и,, Банатска свадба“, као и збирке поезије,, Паланачки песак“ и,, Небеске њиве“.

На Међународном конкурсу,, Михајло Пупин – родољуб, научник и хуманиста“ у организацији Дома културе Идвора и Савета за културу СО Ковачица, освојила је прве награде за кратку прозу ,, Богојабљенска ноћ“ и,, Тарнице“, у којима је описала живот овог нашег великана.
На Међународном конкурсу Мркоњић Града, такође је освојила Књижевну награду ,, Златни триптих“.

У склопу едукације у организацији Покрајинског Савета за родну равноправност АП Војводине, 2017.год. у Врднику, похађала је Академију вештина, добивши Сертификат за успешно завршену обуку.
Такође је учествовала у едукативном пројекту Интеррг ИПА ЦБЦ Романиа Сербиа Ецо Тамиш, 2018.год. у организацији Регионалне привредне Коморе Јужног Баната, и том приликом добила је такође Цертифицате.
Била је чланица Савета за родну равноправност Панчева у периоду 2016-2019.год.
Запослена је на Универзитету у Београду, Шумарском факултету, где је сарадник на више пројеката из области науке и заштите животне средине.
Такође, имала је промоције својих књига у Народном музеју у Панчеву, Културном центру у Опову, Народној библиотеци у Белој Цркви као и он лине промација за време пандемије.
Мајка је троје деце и живи у Панчеву.

Валентина Вања Дабић

Рођена је 09.08.1971. године на дан Светог Пантелејмона у малом градићу Петровцу на обали Млаве. Своје детињство проводи поред исте те реке у малом планинском селу Рибаре скривеном у Хомољској котлини.
Животни пут је одводи, као и Млаву, према великом плавом Дунаву. Судбина је одлучила да је кроз живот прате реке, или она њих? Своју срећу нашла је поред мале нечујне реке Језаве.

Кажу да се све реке уливају у Црно море, а њене реке се уливају у њено велико срце.

Жеља да отргне од заборава свој завичај и да подели са читаоцима своја осећања остварила се.
Новела „Од млека па довека“ роман „Последњи хомољски горштак“ и збирка песама „Аманет“,танане су нити њене душе исткани на разбоју живота.

Учесник је многих домаћих и међународних поетских такмичења и добитниик је многобројних награда.

Живи и ствара у селу Лугавчина – Град Смедерево.