ИЗ ОПШТИНЕ

78. ГОДИШЊИЦА ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ И ДАН ЕВРОПЕ

Полагањем венца крај спомен-обележја палим борцима НОБ-а у Другом светском рату  у Ковину, делегација општине коју је предводио председник СО Ковин, Зоран Брадањи, одала је пошту свима који су допринели да  9. мај постане датум када се обележава Дан победе над фашизмом, највећом пошасти 20 века.

78.годишњица победе над снагама нацистичке Немачке није обележена као раније, када је то чињено уз присуство великог броја делегација, с обзиром на околности у којима треба наставити са радом у институцијама, посебно у школама, а после две велике трагедије које су задесиле Србију у непуна два дана између 3. и 5. маја.

Данас се обележава и Дан Европе, на годишњицу Шуманове декларације донете 9. маја 1950. године, документа који садржи визију Европе мира и солидарности, изграђене на сарадњи, демократији и поштовању људских права. Дегација ЕУ у Србији, иако су испланирани многи програми поводом датума за ову недељу, све је отказала у знак почасти и израза саучешћа према породицама и пријатељима жртава незапамћених злочина који су се догодили у Београду и у селима код Младеновца и Смедерева прошле седмице.