ИЗ ОПШТИНЕ

ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ У ПАНЧЕВУ

-Центар ће радити као посебна организациона јединица ковинске Специјалне болнице у којем ће радити психијатри, психолози, социјални радници, радни терапеути и медицинске сестре, најавила директорка СБПБ „Ковин“, Др Јованка Петровић

Ради очувања менталног здравља као националног капитала, заједничким снагама Града Панчева и Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“ дана 17. маја отворен је Центар за ментално здравље у Панчеву у Улици Димитрија Туцовића број 14.

Центар су отворили градоначелник Панчева Александар Стевановић и директорка Специјалне болнице за психијатријске болести Ковин, др Јованка Петровић.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић у име града пожелео је добродошлицу запосленима Специјалне болнице ,,Ковин“ који ће од данас бити на располагању грађанкама и грађанима Панчева.

,,Отварањем овог Центра ми, пре свега уз помоћ др Јованке и њеног тима, показујемо да и на овај начин бринемо о нашим суграђанима и суграђанкама, јер свесни смо и времена у коме живимо и брзине и тежине свакодневног живота. Адаптација овог простора, који је Град уступио на коришћење ковинској болници урадивши и комплетну пројектну документацију, почела је прошле године и захваљујем се Специјалној болници из Ковина на томе што је својим средствима опремила простор и омогућила да болница функционише. Град Панчево ће давати максималну подршку за рад и функционисање овог Центра. Свакако да је неопходно да један овакав простор постоји, како ради превенције менталних обољења, тако и ради пружања стручне помоћи и подршке свим нашим сугарађанкама и суграђанима којима је то неопходно. Наравно, моја је жеља да тим овог Центра ипак има што мање посла.“ поручио је градоначелник Панчева.

 

Докторка Јованка Петровић захвалила се Градској управи на помоћи да се идеја о Центру оствари, оценивши да је ментално здравље национални капитал. Она је истакла да ће се Центар за ментално здравље мултисекторски повезивати са установама социјалне заштите, здравствене заштите, са полицијом, тужилаштвом, црквом и другим организацијама, удружењима и цивилним сектором.

,,Центар је посебна организациона јединица Специјалне болнице за психијатријске болести ,,Ковин“, у којем ће радити мултидисциплинарни тим из ковинске болнице који чине лекари психијатри, психолози, социјални радници, радни терапеути и медицинске сестре. Рад Центра биће усмерен и на развој активности у заједници, рад са породицама корисника, као и на психоедукацији. Основна промена у пракси је померање фокуса са болести на здравље, на препознавање и оснаживање здравих капацитета сваког појединца и реинтеграцију у друштво. Нагласила бих да особе које имају дијагнозу неког психијатријског поремећаја, неретко живе са стигмом и ауто стигмом, што може да представља терет који је чак и већи од самог психичког поремећаја. Важно је развити свест о томе да је појединац који се суочио са неповољним околностима херој, а не неуспешна, беспомоћна особа, са осећајем кривице и осећајем срама. Људима који имају ментални проблем увек је потребна подршка, како здравствених стручњака, тако и шире заједнице. Још је Фројд рекао да је ментално здрава особа она која је у стању да воли и да ради, а ми смо овде да помогнемо људима да то и остваре.“ истакла је др Јованка Петровић, спец. психијатрије, в. д. директора Специјалне болнице за психијатрисјке болести ,,Ковин“.

Доктор Слободан Овука, в. д. директора Опште болнице у Панчеву, истакао је да отварање Центра за ментално здравље представља само још један нови вид дугогодишње сарадње установе којом он руководи са Специјалном болницом у Ковину.

,,Ми се надамо да ће наши суграђани лакше одлучити да у овом нешто релаксиранијем амбијенту потраже помоћ психијатра како бисмо избегли тешке клиничке слике. На овај начин је психијатрија као сегмент медицине постала отворенија према људима, што је добра ствар јер нажалост, због трагичних догађаја којима смо сведочили у протекле две недеље, више него икад смо свесни важности очувања менталног здравља целе нације. Надам се да ћемо кроз рад овог Центра успети да реализујемо онај постулат у медицини: „Боље спречити него лечити”, односно да ћемо максимално подижући ниво превенције успети да спречимо теже менталне поремећаје у далеко већем проценту.“ поручио је др Овука.

Како је најавила др Јованка Петровић, под окриљем Центра радиће и саветовалишта за младе, за брак и породицу, за треће доба, а активности ће се спроводити и у друштвеној заједници: мобилни тимови радиће са породицама, а реализоваће се и различите активности на психоедукацији и промотивне активности у области превенције менталних обољења, наводи се још у Саопштењу за јавност СБПБ „Ковин“.

Фото: Служба за односе са јавношћу СБПБ „Ковин“