У ТОКУ РЕКОНСТРУКЦИЈА ПОСТРОЈЕЊА ЗА ПРЕРАДУ ВОДЕ У СКОРЕНОВЦУ – ПРЕДСЕДНИЦА ОБИШЛА ГРАДИЛИШТЕ

28 окт 16
Прочитано 3074 пута

Председница општине Ковин Сања Петровић, заједно са председником СО Ковин Зораном Брадањијем и помоћником за област комуналних делатности и инфраструктуру Ратком Мосуровићем, обишла је данас извориште у Скореновцу, како би проверила како теку радови на реконструкцији сеоског постројења за прераду воде.


Председница општине Ковин Сања Петровић, заједно са председником СО Ковин Зораном Брадањијем и помоћником за област комуналних делатности и инфраструктуру Ратком Мосуровићем, обишла је данас извориште у Скореновцу, како би проверила како теку радови на реконструкцији сеоског постројења за прераду воде.
Са динамиком реконструкције, која се изводи према Техничком елаборату „Снабдевање Скореновца хигијенски исправном водом за пиће“, руководство општине упознао је технички директор „Ковинског комуналца“ Предраг Стојшин. Он је истакао да се радови одвијају према плану и да је већ у току извођења уочено које ће све благодети донети завршетак овог посла: поред основног, да Скореновчани поново добију исправну воду, комунално предузеће ће модернизацијом постројења и управљањем помоћу даљинског, аутоматизованог система контроле и праћења, остварити значајне уштеде, о чему се до сада није много бринуло, објаснио је Стојшин.
Подсетимо, у Скореновцу је вода забрањена за употребу од јула прошле, 2015. године, због велике концентрације арсена и других лоших хемијских показатеља. На овом изворишту, наиме, постоје два затворена филтрациона уређаја која су вршила делимичну прераду воде, али малог капацитета и са филтерском испуном за један сегмент у процесу пречишћавања подземних вода. У настојању да се нађе решење, дошло се на идеју да се постојеће филтерско постројење реконструише, додавањем одређених сегмената прераде воде на већ постојеће филтере и осталу опрему.
У току реконструкције, посебан акценат се ставља на аутоматизацију и оптимизацију целокупног процеса прераде воде, почев од експлоатације па све до дистрибуције. Конкретно, то значи опремање бунара адекватном опремом у циљу оптималне експлоатације бунара - пумпа адекватне снаге и фреквентни регулатор који регулише њен рад и опремање потисних центрифугалних пумпи адекватном опремом за одржавање константног притиска у водоводној мрежи.

Само постројење за прераду воде састоји се од деферизатора и филтерске испуне, као и два постојећа филтера која ће бити напуњена активном масом за скидање арсена. Уз адекватну пратећу опрему, повећава се капацитет постројења на потребан ниво и ставља се у аутоматски режим рада.

Како је данас виђено приликом обиласка градилишта, да би се опрема сместила потребно је било проширити постојећи објекат. Постављен је фреквентни регулатор на потисној пумпи, из постојећег објекта извађена је компресиона посуда а уместо ње је стављен деферизатор. Урађена је водоводна мрежа довода сирове воде, одвода чисте воде, довода чисте воде за испирање филтера, одвода отпадне воде.
Започето је вађење постојеће филтерске испуне из два филтера која ће се у новом постројењу користити као арсенски филтери. Грађевински радови на објекту су у току и очекује се да све буде завршено до краја године.

Председница Сања Петровић била је веома задовољна виђеним, рекавши да верује како ће Скореновчани добити реконструисано постројење за прераду воде управо као дар за Божић, како би још лепше провели наступајуће зимске празнике.


КАЛЕНДАР

« Децембар 2022 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31