ИЗ ОПШТИНЕ

„ДАНИ МАРЦИШОРА“ У ШКОЛИ У МРАМОРКУ

Са ученицима ОШ „ Сава Максимовић“ у Мраморку, у одељењима у којима се изучава Румунски језик са елементима националне културе, 26. фебруара одржане су креативне радионице. У оквиру ових радионица израђени су симболи пролећа, румунски „Мărțișor“.
На српском језику је „Марцишор“, традиционалан румунски празник којим се обележава долазак пролећа. Овога дана, 1.марта – женама, девојкама и девојчицама поклањају се симболи у знак захвалности. Сматра се да Мărțișor доноси срећу. Он је традиционално састављен од црвено-беле машне. Црвена и бела боја симболизују борбу између добра и зла, између зиме и пролећа. Овај симбол носи се до процвата дрвета и након тога помислимо жељу и качимо Мărțișor о гране процветалог дрвета, каже о обичају Мариника Пурић, професор разредне наставе у Мраморку, која је са нама поделила ову вест.
Уз звуке румунских песама које говоре о овом празнику и уз легенду о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали. Њихова креативност се огледала кроз израду накита од хладног порцелана. Мали креативци су израдили разне облике који су након плетења беле и црвене вунице, Мărțișor, качили на њега.
У завршном делу радионице постављена је изложба ученичких радова.
Радионице су биле једно предивно дружење и развијање квалитетних међуљудских односа, упознавање и поштовање обичаја других народа и развијање креативних способности ученика кроз вајање разних облика.
Због неговања и поштовања мултикултуралности трудићемо се да овај начин обележавања празника пролећа постане традиција у нашој школи, поручују из Мраморка.

Иначе, већ другу годину заредом сви ученици од 1.до 4. разреда из школа са територије општине Ковин су позвани да учествују у ликовном конкурсу на тему „Mărțișor“. Конкурс је започет 22.02.2021 .године и траје до 25. априла 2021. године.
Учесницима конкурса на тему „Мărțișor“ у шк.2019/20. години чији су радови били најуспешнији, додељене су пригодне награде и захвалнице.

Фото: ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак