ИЗ ОПШТИНЕ

ОПШТИНА КОВИН У ПРОЈЕКТУ УНАПРЕЂЕЊА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ: ВЕЋЕ ДОНЕЛО ПРАВИЛНИК ЗА РАНГИРАЊЕ КОРИСНИКА

Једна од 67 локалних самоуправа у којима почиње реализација пилот пројеката унапређења енергетске ефикасности, са чијим представницима је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић потписала 25. јуна у Краљеву уговоре је и општина Ковин.
Заменик председнице општине Ковин, Ратко Мосуровић, који је био на потписивању у име наше локалне самоуправе, рекао је да ће кроз овај пројекат бити додељено укупно 4 милиона динара за подстицање енергетске ефикасности: „Наменска средства од Министарства енергетике су половина тих средстава, а другу половину смо ми обезбедили приликом планирања општинског буџета за 2021. годину. Зато смо и били спремни када је министарство расписало јавни позив за локалне самоуправе. Такође, с обзиром да је ово пилот пројекат, ни средства за расподелу нису велика, али се надамo да ће се показати одрживим и да ће у наредним годинама то бити много већа сума, како бисмо изашли у сусрет већем броју заинтересованих грађана“, каже заменик Мосуровић.
Општинско веће усвојило је на седници одржаној јуче, 7. јула, Правилник о суфинасирању мера енергетске санације породичних кућа и станова и донело решење о формирању Комисије за реализацију мера енергетске санације која има задатак да спроведе комплетну процедуру (текст Правилника и Решење налазе се у пдф документима у наставку ове вести, прим.аут). Према пројектованој динамици, наредних дана биће расписан позив за фирме које ће изводити радове, а за грађане као крајње кориснике биће расписан посебан конкурс за издвојена финансијска средства, о чему ће на време бити обавештени путем медија, као и објављивањем позива и образаца за пријаву на сајту општине“.
Подсећамо све који планирају да конкуришу да Министарство рударства и енергетике и општина обезбеђују 50 одсто трошкова, док другу половину финансирају сами грађани.

Правилник о суфинансирању мера енергетске санације породичних кућа и станова 524kb
Решење – Комисија за реализацију мера енергетске санације 76kb