ИЗ ОПШТИНЕ

УДРУЖЕЊЕ СЛОВЕНАЦА ОРГАНИЗОВАЛО ДРУЖЕЊЕ НА КРАЉЕВЦУ

Удружење Словенаца „Логарска долина“, подружница у Ковину по четврти пут је организовала гастрономски догађај “Наши словеначки специјалитети”. Догађај је био приређен у недељу 5. септембра 2021. у делиблатском „Друштву спортских риболоваца“ на Делиблатском језеру које се налази у склопу Парка природе „Краљевац“, јавља председник овог веома активног удружења , Јосип Вебер.
Манифестацији су присуствовали и чланови Националног савета словеначке националне мањине у Србији др Милена Спремо, која води течај словеначког језика са елементима културе у Панчеву и Ковину као и Саша Радић, председник Извршног одбора. Ту су били и представници Општине Ковин, представници туристичких организација Панчева и Ковина као и гости из Зиданог Моста (Словенија), Београда, Панчева, Ковина и Зрењанина. Ове године на менију су били специјалитети спремљени по традиционалним рецептурама из словеначке регије Штајерска, а на крају је била послужена традиционална словеначка штрудла, чувена “Потица”.

Испред Националног савета словеначке мањине у Србији присутнима се обратио Саша Радић, председник Извршног одбора, који је први пут присуствовао оваквој манифестацији. Радић је рекао да је почаствован што може да присуствује догађају који је несумњиво од великог значаја за словеначку мањину која живи на овим просторима и да се словеначка култура и традиција популарише и путем гастрономије. Уједно је напоменуо да се словеначки Национални савет увелико припрема за Попис становништва који ће бити наредне године и да ће тим поводом бити организована посета свим словеначким друштвима у Србији, којих сада има 17. Он је том приликом разговарао са присутним члановима панчевачког и ковинског словеначког удружења који су га информисали о активностима и актуелним дешавањима у Удружењу и плановима за наредни период.
Председник Удружења Словенаца „Логарска долина“ и председник организационог одбора манифестације Јосип Вебер рекао је да је веома задовољан што се и поред сложене епидемиолошке ситуације овај догађај одржао, а што је посебно значајно, било је и гостију из Словеније. Гостима се обратио и управник Парка природе „Краљевац“ Александар Сармеш који је испричао занимљиву причу о самом парку природе и начину на који се заштићује ово прелепо и занимљиво место на обронцима Делиблатске пешчаре.
Због епидемиолошке ситуације догађај је организован на отвореном, на обали језера, а вредни домаћини су се у потпуности потрудили да гостима приреде незаборавно дружење и уживање у словеначким специјалитетима. Словеначки мени спремали су заједно са ученицима и професорима куварског смера Економске-техничке школе “Паја Маргановић” Панчево, док су ученици конобарског смера услуживали госте.
Организацију овогодишње манифестације помогли су: Канцеларија Владе Републике Словеније за Словенце по свету, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине- националне заједнице, Општина Ковин, Туристичка организација Панчева, Економско-техничка школа “Паја Маргановић” Панчево и Парк природе „Краљевац“-Удружење спортских риболоваца из Делиблата.

Фото: Удружење „Логарска долина“