ИЗ ОПШТИНЕ

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ДОНАЦИЈУ АМБАСАДЕ ЈАПАНА КОВИНСКОЈ БОЛНИЦИ

У Амбасади Јапана у Београду 17. фебруара потписан је уговор о донацији за Специјалну болницу за психијатријске болести „Ковин“, финансирано из програма „ПОПОС“ (Пројекти за основне потребе становништва), а овој здравственој установи биће додељено амбулатно возило и кревети за потребе стационирања пацијената.

Церемонији потписивања присуствоао је лично Њ.Е. г. Такахико Кацумата, амбасадор Јапана у Републици Србији, а у име примаоца донације Др Јованка Петровић, специјалиста психијатрије, в.д. директора СБНБ „Ковин“ и Виолета Оцокољић, народни посланик и одборник у СО Ковин.

Захваљујући се на гранту, Др Јованка Петровић је, између осталог, изјавила: „Желим да изразим велику захвалност због додељене донације, која је од изузетног значаја за Специјалну болницу за психијатријске болести ,,Ковин“ у Ковину, која има дугу традицију и датира од 1924. године и која данас збрињава око 700 пацијената са територије Јужног Баната и целе Србије из области комплетне заштите менталног здравља. Рад у психијатријској установи је изузетно тежак, а услови рада сложени, па ће ова донација, у износу од 78.160 еура за набавку амбулантног возила и медицинских кревета, у многоме допринети побољшању услова за лечење пацијената у ковинској болници.“

У име локалне самоуправе, Виолета Оцокољић је нагласила да јој причињава огромну част и лично задовољство јер је у прилици да се у име грађана и грађанки општине Ковин, најсрдачније захвали на још једној донацији која стиже из пријатељског Јапана и додала:

„Не тако давно, примили смо са радошћу донацију нашој основној школи „Ђура Јакшић“ средства помоћу којих смо уредили кров на објекту који је под посебном заштитом државе. Данас стиже веома вредна донација у опреми за нашу Специјалну болницу, установу чији значај превазилази оквире наше мале општине, али у којој су запослени многобројни чланови наше локалне заједнице. Због тога нам је веома стало да се и њима, путем оваквих донација побољшају услови за рад у иначе тешким околностима, имајући у виду стање пацијената који се овде лече. Ваша Екселенцијо, у години у којој наше две земље обележавају 140 година пријатељских односа, желимо да знате да је наша захвалност велика и да ћемо овај чин упамтити као још један гест солидарности, несебичности и величине читавог јапанског народа.“

 

На крају, у име свих пацијената и запослених у СБПБ ,,Ковин“, др Јованка Петровић изразила је неизмерну захвалност пријатељском народу Јапана, Влади Јапана, Њ. Е. господину Такахико Кацумата, амбасадору Јапана, секретарима амбасаде Јапана, координатору пројекта Вишњи Годинхо и Злати Вајић, која је координирала пројектом у име болнице, као и свим сарадницима на истом, који су заједно допринели како би пројекат успео.

Иначе, Амбасада Јапана још од 1999. године директно подржава пројекте које спроводе локалне самоуправе, школе, здравствене установе и невладине организације.