ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Поводом 4. јула, Дана борца, у Ковину и насељеним местима општине положени су венци и цвеће крај спомен-обележја борцима НОР-а. Општинска организација СУБНОР-а Ковин, у сарадњи са локалном самоуправом, у присуству делегације Војске Србије, обележила је датум пригодном церемоијом покрај спомен костурнице подигнуте у центру Ковина 1958. године, уз почасну стражу Војске Србије.

Присутнима се обратио председник борачке организације, ОО СУБНОР-а Ковин, Благоје Богдановић и између осталог поручио: „Као веома важно истичемо достигнуће борачке организације што је пре две године донета  одлука да се  под окриљем традиција обухвате сви ослободилачки ратови Србије као својеврсно опредељење друштва да се утемељи порука да „нема часније обавезе од одбране отаџбине“. Нама остаје да младим генерацијама укажемо на величину победе над фашизмом и да се трудимо да сазнају о свему шта се дешавало пре 80 година, како би се правилно опходили према садашњости, и како бисмо имали  будућност у слободи“.

Делегацију општине Ковин предводио је председник Скупштине општине Зоран Брадањи, а у име Министарства одбране и Војске Србије венац је положио мајор Ненад Наумов из Команде за развој банатске бригаде. Поред делегације СУБНОР-а, венце су положиле делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин, Црвеног крста Ковин, Прве и Друге МЗ Ковин, МЗ Скореновац, Дома здравља Ковин, Гимназије и средње стручне школе „Бранко Радичевић“, ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, Установе за спорт Ковин, Спортског савеза општине Ковин, Српске напредне странке Ковин и Социјалистичке партије Србије Ковин.

Венци и цвеће положени су и крај спомен обележја Отворена књига, посвећеног страдалима у ратним сукобима 1991-1999, као и крај споменика руском пилоту Николају Ускову.