ИЗ ОПШТИНЕ

ОПШТИНСКИ ВАТРОГАСНИ САВЕЗ У 2022. ГОДИНИ

Година коју испраћамо је пред нас ставила бројне изазове, на које смо уз залагање својих чланова, пријатеља добровољног ватрогаства, уз велику подршку локалне самоуправе-Општине Ковин и Сектора за ванредне ситуације, одговорили на високом нивоу, наводе из Општинског ватрогасног савеза, сумирајући рад током 2022. године.

„Поменути период је обележило усклађивање рада осам Добровољних ватрогасних друштава (ДВД) са територије општине Ковин са одредбама Закона о добровољном ватрогаству и пратећим подзаконским актима. Извршена је набавка бројне дефинисане личне и скупне ватрогасне опреме, купљено једно лако теретно возило за брзе интервенције и добијен ватрогасни камион. Спроведено је 6 обука за припаднике добровољних ватрогасних јединица, током којих су наши чланови стекли вредна знања и искуства од колега професионалних ватрогасаца. Обуку је са успехом завршио 91 припадник добровољне ватрогасне јединице из састава 8 ДВД-а, а исто толико ДВД-а је с успехом прошло контролни надзор усклађености за законодавство од стране Одсека за координацију и контролу рада ДВД-а МУП РС. Истичемо да смо први Општински ватрогасни савез који је извршио наведене активности за сва своја ДВД-а.

Да смо лидери на пољу добровољног ватрогаства, потврдили смо и кроз вежбу „Пешчара 2022“ која је 02.10.2022.год. реализована на подручју Делиблатске пешчаре, а која је једина такве врсте и обима спроведена у години  за нама на територији Републике Србије. Током вежбе је симулиран шумски пожар и координација субјеката и снага заштите и спасавања. У вежби су учествовали Штаб за ванредне ситуације општине Ковин, ЈП Војводина шуме, Сектор за ванредне ситуације МУП РС (ПВЈ МУП Ковин и Панчево, Одсек за координацији и контролу добровољног ватрогаства и само руководство Сектора за ВС), Црвени крст Ковин, Полицијска станица и Дом здравља Ковин, као и око 100 припадника из састава ОВС-а Ковин.

Као свеприсутни активни чланови локалне заједнице, реализовали смо активности са најмлађим суграђанима – нашим малим ватрогасцима у виду креативних радионица, учествовали у догађајима других организација кроз показне вежбе, давање ватрогасних дежурстава на скуповима, кувању котлића, на хуманитарним акцијама, организованом давању крви и бројним другим.

Оно због чега су наши преци пре свега основали добровољна ватрогасна друштва на овим поднебљима пре око 150 година, наставили смо да радимо и током 2022. Самостално и у сарадњи са професионалном ватрогасном јединицом МУП РС Ковин, гасили смо пожаре на отвореном (стрњи усеви, ниско растиње), на стамбеним објектима, депонијама, али и били испомоћ приликом реаговања на друге ванредне догађаје са којима су се суочавали наши суграђани.

На крају, желимо да се захвалимо свима који су на било који начни подржали рад Општинског ватрогасног савеза Ковин. Наставићемо и у години која је пред нама да будемо поуздани партнер и ослонац локалној заједници као део система заштите и спасавања“, саопштавају из Општинског ватрогасног савеза Ковин.