ИЗ ОПШТИНЕ

ЗА СРЕЋНО ПРОЛЕЋЕ – МАРЦИШОР У ШКОЛИ У МРАМОРКУ

У Основној школи „Сава Максимовић“ Мраморак 1. марта 2023.године обележен је празник пролећа, Марцишор – румунски Мărțișor. Ученици ове школе од 1. до 4. разреда који похађају часове  Румунског језика са елементима националне културе су плели машнице од црвене и беле вунице. Уз  звуке румунских песама које говоре о овом празнику, легенди о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали.  Израђене су честитке са лепим жељама на румунском језику „O primevara fericita!“(Једно срећно пролеће!) и приређена изложба ученичких радова.

Овим поводом, сви ученици од 1.до 4. разреда  са територије општине Ковин су позвани да учествују у ликовном конкурсу на тему „Mărțișor“. Конкурс траје до 25. априла 2023.године, а за детаље се треба обратити школи у Мраморку.

Mărțișor  је традиционални  румунски празник који обележава долазак пролећа.  Верује  се да marcisor доноси срећу. Симбол је традиционално састављен од црвено-беле машне: црвена боја симболизује зиму, а бела пролеће,  а затим се овима придодају други симболи среће: детелина са четири листа, оџачар, потковица, срце. Ови симболи су се носили до процвата дрвета, а затим качили о њихово грање.

Ово је било једно предивно дружење и развијање квалитетних међуљудских односа, упознавање и поштовање обичаја других народа и развијање креативних способности ученика кроз израду симбола пролећа и честитки са лепим жељама, рекла је Мариника Пурић, професор разредне наставе, која нам је пренела вест и доставила фотографије са догађаја.