ИЗ ОПШТИНЕ

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА ЗА ОДБОРНИКЕ СО КОВИН

На изборима одржаним у недељу, 02. јуна 2024. године, грађанке и грађани општине Ковин који су искористили бирачко право и овога пута су огромно поверење дали листи окупљеној око Српске напредне странке – АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – КОВИН СУТРА (Ивица Дачић–Социјалистичка партија Србије – СПС; Расим Љајић – Социјалдемократска партија Србије – СДП Србије; Милан Кркобабић – Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда – ПУПС; др Војислав Шешељ – Српска радикална странка – СРС; Милош Вучевић – Српска напредна странка – СНС) која је освојила 27 мандата за нови сазив СО Ковин. За листу под бројем 1 гласало је чак 9.544 изашлих на локалне изборе, што је процентуално 71,24% .

Листа под бројем 2, Vajdasági Magyar SzövetségDr. Pásztor Bálint Savez vojviođanskih Mađara-dr Balint Pastor освојила је 2 мандата, добила је 781 глас, у процентима 5,83%, док је листа по бројем 3, ПОКРЕНИ СЕ ЗА КОВИН – СРЂАН ВУКША освојила 6 мандата за будући сазив скупштине општине са 2.401 гласом бирача, или у процентима 17,92%.

У Одлуци о утврђивању прелиминарних резултата избора за одборнике Скупштине општине Ковин одржаних 02. јуна 2024. године стоји да је на изборе изашло 48,54% уписаних у бирачки списак за територију општине Ковин, односно 13.399. Од тога, неважећих листића било је укупно 671 (5,01%).

Резултати локалних избора и сва друга акта у вези са тим објављују се на веб презентацији РИК-а, као и на нашој веб презентацији, у оквиру секције „Локални избори 2024“, где можете погледати и одлуку о прелиминарним резултатима на овом линку 

Коначни резултати биће проглашени у наредним данима, по истеку рокова за евентуалне приговоре.

 

Подсетимо да ће локални парламент у наредном четворогодишњем мандату имати 35 одборника (а,не 45 као до сада), с обзиром да је у међувремену, у 2023. години, донета Одлука о промени Статута општине Ковин, у делу који говори о броју одборника у највишем законодавном органу на локалу.