ИЗ ОПШТИНЕ

МЕЂУНАРОДНА МАНИФЕСТАЦИЈА „СВАКА ТИ ЧАСТ, ДЕТИЊСТВО!“

У свом 17. издању, прекогранична манифестација „Свака ти част, детињство“ одржаће се и ове године у виду такмичења за основце у цртању оловком или акварелом. Пројекат се одвија у Румунији и Србији – деца узраста од 7 до 10 година, из округа румунског и српског Баната,  а ове године први пут учествују и деца из Мађарске, у форми ликовног конкурса на тему „Мој драги Банат“.

Манифестација коју је својевремено покренуо Демократски форум Немаца из округа Караш-Северин у Румунији, посвећена је Међународном дану детета и трећу годину заредом прелази границе суседне земље, организује се у српском Банату.

Овогодишња централна свечаност доделе награда одржаће се у Ковину и круна је прошлогодишњег успеха наставнице Ане Албу Савић, професорке румунског језика, и њених ђака, када је добила награду за највећи број послатих радова на конкурс. Конкурс у партнерству организују: Окружна библиотека „Паул Јорговић“ Караш-Северин, Новинско-издавачка установа „Либертатеа“ из Панчева, Демократски форум Немаца округа Караш-Северин и Немачко удружење за културу и образовање из Решице.

„Жири састављен од по једног представника сваког партнера доделиће награде у две одабране старосне категорије, 7-8 година и 9-10 година. Награђени радови биће постављени на друштвене мреже партнера и биће део путујуће изложбе која ће бити представљена у округу Караш-Северин, али и у српском Банату, односно овога пута у Центру за културу у Ковину. За културно-уметнички део програма задужени су ученици ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин и ОШ „Десанка Максимовић“ Ковин, а велику подршку за организацију свечаности пружиће Центар за културу Ковин, Туристичка организација општине и Општина Ковин“, каже у најави значајног догађаја, Ана Албу Савић.