ИЗ ОПШТИНЕ

ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ У ШКОЛИ У БАВАНИШТУ – „У ЧИТАЊУ ЈЕ И МОЋ И РАДОСТ“

Друштво за српски језик и књижевност Србије је у сарадњи са Катедром за српски језик са јужнословенским језицима прошле године покренуло манифестацију „Март, месец српског језика“ са циљем да се популаризује србистика као научна дисциплина у оквиру славистике, да се код ученика основних и средњих школа пробуди интересовање за изучавање српског језика, као и да се широј јавности укаже на значај очувања српског језика и језичке културе.

„Како бисмо се укључили у обележавање ове манифестације и дали свој допринос, ових дана основали смо Читалачки клуб у нашој школи“, каже Душан Симић, наставник српског језика и књижевности у ОШ „Бора Радић“ и додаје: „На путу васпитања и образовања читање има велику улогу, а оно је тренутно, из више разлога, маргинализовано. Циљ нам је да код ученика од петог до осмог разреда развијемо љубав према књизи и читању не само обавезне школске лектире, већ и књига које нису у вези са школским програмом него са интересовањима ученика.“ Сви чланови клуба добили су од Издавачке куће „Клет“ на поклон чланске картице и роман „Моји хероји и ја“ Мирослава Јовановића. Чланови ће у сарадњи са ментором, наставником Симићем, а уз одређени дидактичко-методички материјал, реализовати пет радионица до краја школске године, а свака ће се односити на нови роман. Поред прве радионице, која ће бити реализована у школској библиотеци до краја марта, остале четири обухватиће романе: „Две зиме“ Бранке Баретић Миленковић, „Авантуре Београда Ђорђевића“ Александре Стојков Павловић, „Маша у Улици на греди“ Марије Марков Илић и роман „Признања и сећања“ Владимира Коларића.

Креативност, склоност ка дискусији, романи, читалачки дневник са детаљним инструкцијама, опредмећени мотиви, мотивација и осмех оно су са чиме ће, између осталог, ученици долазити на радионице. Биће то прилика за уживање у читалачким активностима кроз размену утисака и гледишта о одабраним књигама. Радионице ће се одвијати у пријатељском амбијенту без класичног школског приступа. Различите перспективе и гледишта допринеће квалитету радионица, јер се свако читалачко искуство додатно обогаћује разменом са другима.

Читањем померамо границе уз жељу да нам посебно март месец, а и сваки наредни у години, буде у знаку српског језика и читања лепих речи, поручују из баваништанске школе.