ИЗ ОПШТИНЕ

УСПЕШНА САРАДЊА ШКОЛА ИЗ ПЛОЧИЦЕ И МРАМОРКА У ПРОЈЕКТУ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

У ОШ “Сава Максимовић“ у Мраморку прошле среде реализована је презентација радионица у оквиру пројекта Министарства просвете „Обогаћени једносменски рад у основним школама“. Пројекат се спроводи у   школама у једносменској организацији рада од школске 2019/2020. године. У школској 2022/2023. години у 398 школа на територији Републике Србије, међу њима и у ОШ “Ђура Филиповић“ Плочица и ОШ “Сава Максимовић“ Мраморак, са циљем пружања додатне образовно-васпитне подршке у учењу и развоју ученика.

Активности су осмишљене на тај начин да ученици после часова редовне наставе одлазе кући на ручак, потом долазе у школу на радионице које су предвиђене тог дана. Активности у оквиру обогаћеног једносменског рада засноване су на исказаним потребама ученика и родитеља и реалним потенцијалима школе и локалне средине.

Укупан број радионица ОШ “Сава Максимовић“  које су презентоване 15. марта у фискултурној сали мраморачке школе је  девет, а број радионица које су презентовали гости из ОШ “Ђура Филиповић“ из Плочице је осам. Радионице су представили ученици, уз подршку наставника који реализују активности.

На почетку дружења директорка ОШ “Сава Максимовић“, Љиљана Крничан поздравила је госте и представила радионице које ће бити реализоване кроз различите активности ученика:

1.Упознајемо се и дружимо са музиком 

2.Чаробни свет инструмената, радионице  реализује наставница музичке културе Виолета Помар;

3.Креативне радионице које реализују учитељица Бранкица Савић  и наставница енглеског језика Александра Сорајић;

4.У здравом телу здрав дух које реализује учитељ Зоран Ђурић;

5.Internationalday – Пројектна интердисциплинарна/тематска настава

6.Подршка у учењу – додатна настава на енглеском језику

7.Подршка ученицима у учењу енглеског језика ученицима који раде по ИОП-у, радионице  реализује наставница енглеског језика Александра Сорајић;

8.Подршка ученицима- Корак пред матуром, које реализује наставница српског језика Драгана Пауновић;

9.Моја школа – моја позорница (Луткарство – луткарске представе), које реализују наставница румунског језика Мариника Пурић и учитељица Бранкица Савић.

Директорка ОШ“Ђура Филиповић“ Плочица Розалија Суњог се захвалила на добродошлици и представила активности које се у оквиру обогаћеног једносменског рада реализују у њиховој школи, уз подршку наставника:

1.Екологија – Јасмина Милованов

2.Математика као игра –  Боркица Милованов

3.Енглески свуда око нас –  Марина Богдановић

4.Стони тенис – Горан Јеремић

5.Шах за почетнике  – Роберт Мучи

6.Поздрав из Француске – Радосава Јаџић

7.Ликовне радионице – Михаљ Сатмари (радионице ће бити представљене на следећем сусрету две школе)

8.У свету музике -Горан Јањић

9.Водич кроз енглеску тинејџ културу-Теа Тот.

Директорка Суњог је у име колектива своје школе предала поклон ученицима школе домаћина – уникатне радове које су ученици из Плочице израдили на радионицама са логом своје школе.

Мраморчани су гостима поклонили држаче за оловке које су тог дана израдили у оквиру Креативне радионице (млађи разреди).

„Колектив наше школе се захваљује гостима из ОШ “Ђура Филиповић“ из Плочице на великом доприносу који су дали да радионице буду веома успешно реализоване у нашој школи, а планиран је и наставак сарадње између две школе, сусретом  у Плочици  до краја текуће школске године“, каже Љиљана Крничан, директорка ОШ „Сава Максимовић“.

Фотографије са презентације радионица можете погледати у прилогу.