ИЗ ОПШТИНЕ

22. „ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ“ – МИСЛИ И ДЕЛА О ЖИВОТУ

У Баваништу је у суботу, 20. маја,  у ОШ „Бора Радић, “одржана централна манифестација 22. по реду Дечјег сабора „Дани ћирилице“, на којој се традиционално уручују награде најуспешнијим учесницима конкурса. Основци и средњошколци из целе Србије, али и из дијаспоре, писали су и размишљали на тему ЖИВОТ.  За ликовни део конкурса  требало је украсити прво слово свог имена и тако добити иницијал, калиграфски преписати народну умотворину, насликати илустрацију народне бајке, приповетке или песме и направити лутку и обући је у народну ношњу из бакиног родног краја.

Учеснике и госте поздравила је у име локалне самоуправе Адријана Лакић, чланица Општинског већа општине Ковин. У име удружења Дани ћирилице и школе „Бора Радић“ као домаћина изложбе и церемоније, све је поздравила Нада Сапунџија, председница удружења и директор школе. О најуспешнијим радовима на тему Живот говорила је Љиљана Симић, дугогодишња чланица жирија за оцењивање литерарних радова.

Генерални спонзори и покровитељи Сабора су Општина Ковин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Велики пријатељи Сабора су Вукова задужбина, школа у Баваништу, МЗ Баваниште, а колектив библиотеке „Вук Караџић“ Ковин – посебно огранак у Баваништу „Теофило Димић“ организује пријем радова, нумерисање и разврставање. Подршку „Данима ћирилице“ пружа Туристичка организације општине Ковин, УЖ „Дуга“ Баваниште, као и ученици ССШ „Васа Пелагић“ са својим менторима са смера хортикултуре и будући цвећари.

Опширније о овогодишњој манифестацији прочитајте на сајту ТОО Ковин, кликом на „Туризам“ овде, на нашој почетној страници, или путем линка  https://www.turizamkovin.rs/index.php/novosti-dogadjaji/461-dani-cirilice-bavaniste-2023

Комплетне званичне резултате „Дана ћирилице 2023“ погледајте на  веб презентацији удружења, на линку https://www.danicirilice.org.rs/index.php/2014-09-15-10-08-07/196-rezult-dani-cirilice2023

Удружење „Дани ћирилице“ обележиће своју славу, Св. Ћирила и Методија, резањем славског колача у храму СПЦ у Баваништу.