ИЗ ОПШТИНЕ

УЗ ЧЕСТИТКУ ЗА РОЂЕНДАН ЦРВЕНОГ КРСТА СРБИЈЕ

Друштво најхуманијих обележава 148 година од оснивања – Црвени крст Ковин „млађи“ само пет година од кровне организације  

 

Шести фебруар, датум када је основан Црвени крст Србије 1876. у Београду Национално друштво, представници организација из целе Србије, али и пријатељи и гости из земље и региона обележиће данас пријемом у дирекцији Југословенске кинотеке.

У писму уз позивницу на обележавање поводом рођендана, председник Црвеног крста Србије, проф.др Драган Радовановић и генерални секретар Љубомир Миладиновић подсетили су на значајне историјске чињенице о почетку рада:

Црвени крст Србије основан је 6. фебруара (25. јанура по старом календару) 1876. године у Београду и од тада је у континуитету члан Међународног Црвеног крста као једино национално друштво Црвеног крста у Србији признато како од јавних власти у Србији, тако и од Међународног Црвеног крста.

Иницијатор стварања Српског друштва Црвеног крста био је др Владан Ђорђевић, угледни војни лекар, а оснивачки састанак одржан је у тадашњој Дворани београдске општине, на  месту где је данас Дирекција Југословенске кинотеке, на раскршћу Узун Миркове и Студентског трга.

За првог председника изабран је митрополит Михаило Јовановић, а Управу је чинило 25 угледних грађана у тадашњој Србији од којих издвајамо: Јосифа Панчића, Ђорђа Вајферта, Илију Коларца, проф. Косту Стојановића.

Након избора, Главни одбор обратио се Прогласом народу, излажући циљеве и дужности Друштва, позивајући грађане да се упишу у чланство и оснују пододборе у целој земљи.

Први задатак новооснованог Друштва био је збрињавање избеглица које су долазиле   због Херцеговачког устанка.

У години оснивања, Српско Друштво Црвеног крста окупило је око 2000 чланова и основало 35 пододбора у земљи.

Исте године, 24. марта, на иницијативу Српског друштва Црвеног крста, Кнежевина Србија приступила је Женевским конвенцијама. 

Кнежевина Србија високо је ценила залагање Друштва у помоћи људима, а основни задатак тадашњег Црвеног крста био је помоћ војном санитету.

Међународни комитет Црвеног крста 11. јуна 1876. године признао је Српско друштво Црвеног крста, што је нашу организацију сврстало у 15 првооснованих националних друштава Црвеног крста у свету“.

 

Обележавању значајног датума  у име ковинске организације Црвеног крста присуствује секретар Велинка Фара, која поручује да ће се, поводом празника Друштва и у сусрет Сретењу, Дану државности Србије, током наредне седмице на електронском билборду на згради Центра за културу Ковин као слајдови „прелиставати“ странице билтена које издаје Црвени крст Ковин – свака страница у дну има текст „143 године постојања и рада“ (подсетимо, ковинска организација основана је само пет година касније у односу на Српско друштво – 1881. године) 

 

Из Црвеног крста Ковин подсећају да се сутра, 7. фебруара 2024, одржава редовна месечна акција добровољног давања крви у  Ковину – поклон за све хумане суграђане који буду учествовали у сутрашњој акцији су карте за биоскоп за двоје (дар Центра за културу), које треба да искористе до краја фебруара.

 

Уредништво сајта честита 6. фебруар црвенокрсташима и упућује на нови банер на почетној страници, посвећен календару акција ддк у 2024. години на територији општине Ковин, који можете погледати ОВДЕ