ИЗ ОПШТИНЕ

АУТОР ИВАН ИВАЧКОВИЋ ПРЕДСТАВИЋЕ КЊИГУ ПОСВЕЋЕНУ ЂОЛЕТУ

Новинар и критичар Иван Ивачковић представиће књигу „Панонски адмирал“ у петак, 1. марта у 19 часова, у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин.

„Панонски адмирал“ је књига о каријери једног великог песника и паду једне велике земље. То је професионална биографија Ђорђа Балашевића и збирка личних и колективних сећања. Балашевић је био сјајан хроничар и мудар тумач нашег времена. Током деведесетих година двадесетог века постао је симбол отпора дубокој балканској провинцијализацији и рату.

Супротстављао се сили глупости и глупости силе. Ипак, најпре ћемо га памтити као песника интиме и људских осећања, као песника љубави. Већ неколико генерација носи његове песме „испод коже“. Потписао је обимну дискографију без слабог албума, што је реткост и у интернационалним размерама. Ово дело је  наклон његовој уметности и његовом цивилизацијском ангажману.

 

О аутору

Иван Ивачковић пише о музици скоро четрдесет година. Као новинар и критичар, потписао је више од две хиљаде текстова у већини важних листова у СФРЈ, СРЈ, СЦГ и Србији. Објавио је седам публицистичких књига: „Панонски адмирал“, „Како смо пропевали“, „Уметност побуне“, „Писма из Тајног града“, „Између крајности“, „Обе стране јастука“ и „Признања поп певачице“. Такође, аутор је романа Безверје и песничке збирке Црвена мапа. За књигу „Како смо пропевали“ добио је награду „Десимир Тошић“.