ИЗ ОПШТИНЕ

РЕНОВИРАЊА У ОБЈЕКТИМА СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ ,,КОВИН“

У циљу оплемењивања изгледа и амбијента ковинске болнице, реновирају се и враћају у функцију многе зграде, а о актуелним радовима и уложеним средствима, прочитајте у саопштењу  службе за односе са јавношћу СБПБ „Ковин“:

„Великим делом је много тога урађено. Завршени су радови на комплетном реновирању објекта у којем је био смештен Одсек за продужени третман деменција, за шта је болница издвојила 13.542.565,10 динара из сопствених средстава. Реновиране просторије користиће Кабинети за психологију и за социјални рад, у обављању психолошке дијагностике, социотерапијске заједнице и психотерапијских активности.

У току је реновирање сале Биоскопа, која постоји од 1934. године у болници и веома је значајна за реализацију свих културних дешавања и програма, а комплетне реконструкције није било од оснивања.

Амбасада Сувереног Малтешког реда обезбедила је средства у висини од 4.731.228,00 динара за санацију унутрашњег дела зграде и замену столарије, док је болница уложила 4.500.865,00 динара за комплетну замену електроинсталација, кречење, постављање расвете и опремање.

Због оштећења насталих временом, на поменутој згради је у претходној години реконструисана кровна конструкција. Средства у висини од 13.440.180,00 динара обезбедила је Влада АП Војводине, у циљу обезбеђења несметаног функционисања установе и подизања квалитета здравствене заштите.

Сала биоскопа биће модеран и функционалан простор, у којем ће пацијенти моћи да уживају у богатом филмском и културном програму. Осим за филмске пројекције, сала је намењена и за одржавање стручних састанака, едукацију, радионице и др.

Иначе, у овој сали је пре 90 година приказан први филм не само у болници већ и у граду. Филмови тада нису приказивани само за пацијенте, него и за особље и грађанство Ковина.

,,Болничка дворана. У продужењу немирног одељења подигнута је велика дворана за биоскоп и друге културне потребе. Сала има и бину за позоришне комаде. У сали је инсталирано електрично осветљење. У њој има места за око 250 људи, служи углавном за разоноду пацијената.“ исечак из књиге ,,Споменица о десетогодишњици Државне болнице за душевне болести у Ковину 1924-1934.“ (издање Управе болнице, штампарија Р. Оберлајтера – Ковин).

Завршетак радова и свечано отварање сале очекује се за недељу дана.“

Текст и фото: К.Б, Болница „Ковин“