ИЗ ОПШТИНЕ

ПРВА „ПЛАВА ШКОЛА“ КОД НАС – „ЗМАЈЕВА“ ШКОЛА

Недавно одржаном радионицом „Опрезно са пластиком – микропластика“ ученици трећег разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, учитељице Светлане Баковић, прикључили су се јединственом пројекту „Пронађи плаво“ и тако постали део Мреже европских плавих школа.

„Након успешног курса „Унесите океан у своју школу“ European Schoolnet Academy, чији је циљ био да оснажи едукаторе знањем и алатима потребним за поучавање о океанској писмености и животној средини, а с обзиром да се Ковин налази на самој обали Дунава чије се воде не тако далеко уливају у светски океан, одабрали смо проблематику контаминације вода микропластиком“, каже професор емеритус Дејан Крецуљ, који је и водио ову радионицу. Задивљујуће је колико су ученици показали интересовања и интерактивности током рада, са колико су озбиљности приступили и промишљали тако озбиљну еколошку проблематику.

Наша школа је прва Плава школа код нас, а надамо се да ће нам се и друге прикључити јер живимо на плавој планети, имамо један океан без којег живот какав знамо једноставно не би постојао. Примили смо имејл из Мреже европских плавих школа у којем се каже да су узбуђени што могу да пожеле добродошлицу нашој школи у Мрежу: „У прилогу је сертификат придружене европске плаве школе издат за вашу школу. Придружена европска плава школа је нова врста Плаве школе коју смо увели ове године како бисмо боље одражавали стање Плавог образовања у Европи и шире. Овај сертификат је посебно дизајниран за школе које се налазе у земљама које нису чланице ЕУ. Важно је напоменути да то не утиче на ваша права и бенефиције као члана Мреже европских плавих школа. Имаћете приступ свим истим погодностима и ресурсима као и сви остали чланови наше мреже.“

Иначе, Мрежа европских плавих школа део је коалиције EU4Ocean, иницијативе коју финансира Европска комисија, Генерални директорат за поморство и рибарство (DG MARE).

 

Текст и фото: Дејан Крецуљ