ИЗ ОПШТИНЕ

KУЛТУРА ФИНСКЕ ИЗ УГЛА РОЂЕНЕ КОВИНКЕ

Финска култура, начин живота, обичаји и знаменитости презентовани су на занимљив начин 25. јуна у Библиотеци „Вук Караџић“ Ковин.

Данијела Уси – Симола, родом из Ковина, живи и ради већ 20 година у Хелсинкију и пожелела је да своја искуства из ове лепе нордијске земље приближи суграђанима. Кроз интересатно предавање и презентацију истакла је географске, историјске и демографске податке.  Представила је финско образовање, језик, гастрономију, архитектуру, музику, а у циљу да покаже зашто су становници Финске и званично најсрећнији људи на свету. Публика је сазнала да, рецимо, у великој мери користе сауну, те да на 5,5 милиона становника, Финска има преко 3 милиона сауна. Држава из које потиче Деда Мраз има два службена језика: фински и шведски, а Лапонци говоре свој језик-саами. Занимљиво је  и да фински језик има 15 падежа, да су изумели прве клизаљке од кости, а да је компанија за телекомуникацију Нокиа добила име по финском селу.

Између осталог, публика је сазнала да је овај народ изразито тачан, а са друге стране толерантан. На крају вечери, уследила су бројна питања за Данијелу, а присутни су имали прилику да пробају финске слаткише (слатко-слане гумене бомбоне). 

Директорка библиотеке, Ивана Јованов, изразила је захвалност амбасади Финске у Београду, амбасадору Њ.Е. Никласу Линквисту и пр-у амбасаде Светлани Гарић на донацији књига и промо материјалу који су обогатили промоцију. 

Фотографије: Марија Ђорђевић