ИЗ ОПШТИНЕ

ОДАТА ПОШТА ХЕРОЈИМА ПОВОДОМ ДАНА БОРЦА

Поводом 4. јула, Дана борца, Општинска организација СУБНОР-а Ковин, у сарадњи са локалном самоуправом, у присуству делегације Војске Србије из Банатске бригаде, обележила је датум пригодном церемонијом покрај спомен костурнице подигнуте у центру Ковина 1958. године, уз почасну стражу Војске Србије.

Присутнима се обратио председник борачке организације, ОО СУБНОР-а Ковин, Благоје Богдановић и између осталог рекао: „Реч је о људима који су се жртвовали за одбрану земље, испуњавајући свету дужност, и то се мора поштовати и стално дограђивати, сразмерно јачини државе и укупном развоју. Нека је слава и вечно хвала свим борцима који су дали своје животе за отаџбину.“

У име Министарства одбране и Војске Србије венац је положила делегација коју је предводио мајор Ненад Наумов са потпоручником Владом Раљићем и заставником Александом Велимировим. Поред делегација Општине Ковин и ОО СУБНОР-а, венце су положиле делегације Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин, Удружења пензионисаних подофицира Србије ОО Ковин, Удружења прекодринских Срба Ковин, Црвеног крста Ковин, Општинског удружења пензионера, Прве и Друге МЗ Ковин, МЗ Плочица, МЗ Скореновац, МО СУБНОР-а Скореновац, Дома здравља Ковин, ЈП „Ковин-гас“ Ковин, ОО Социјалистичке партије Србије Ковин.

Венци и цвеће положени су потом крај спомен обележја Отворена књига, где је уз почасну стражу минутом ћутања одата пошта војницима и добровољцима са територије општине страдалим у ратним сукобима 1991-1999, на просторима бивше СФРЈ.  

Уочи церемоније поводом Дана борца, делегације општине Ковин и СУБНОР-а положиле су цвеће и крај споменика руском пилоту Николају Михаиловичу Ускову, погинулом на ковинском подручју у борбама за коначно ослобођење од фашиста у 2. светском рату.