ИЗ ОПШТИНЕ

ПРОЈЕКАТ “МОЈ МАСТЕР КЛАС 2024”

Међународни пројекат “Мој мастер клас 2024” ковинске „Змајеве“ основне школе, покренут је у сарадњи са Друштвом учитеља Ковина, на добро познатом и често посећиваном месту на Фејсбуку, групи “Пројекат СНИМАМ НАУКУ”. Пројекат траје од почетка 2024. године, током целог другог полугодишта и завршава се последњег дана ове календарске године. Дуг је то период па учесници имају могућност да осмисле, реализују и документују фотографијама или видеом, активности, а потом да их поставе као објаву. То могу бити нове, али и већ реализоване активности које су, по процени учесника, биле изузетне.
„Након пројекта претходне године, на молбу колега који су ту нашли потребне садржаје, наставили смо рад са циљем да нам прикажу своју мајсторску радионицу, покажу како су одржали свој мастер клас. Циљ нам је био и остао стварање репозиторијума најуспешнијих часова који ће бити подстицај колегиницама и колегама да и са својим ученицима реализују сличну активност па тако обогате педагошку праксу, од предшклоског до високошколског узраста.
Како календарска година обухвата делове две школске године и распуст, пројекат је подељен у три сегмента: од Нове године до 30. јуна, време распуста до 31. августа и прво полугодиште наредне школске године. Показало се да је то добра идеја пошто је у управо завршеном првом сегменту учествовало 43 ментора из шест земаља са радовима чак 803 ученика. Све активности одликовао је високи квалитет радова, разноврснот и мноштво дивних идеја за рад.
На крају сегмента објављен је „Зборник радова“ овог дела пројекта који се може преузети на порталу Ацадемиа.еду претрагом по „Пројекат “Мој мастер клас 2024” – први сегмент“, упућује аутор и координатор пројекта Дејан Крецуљ, професор емеритус.

Текст и фото: Д.К.