ИЗ ОПШТИНЕ

СПЕЦИЈАЛИТЕТИ СЛОВЕНАЧКЕ КУХИЊЕ КРАЈ ЈЕЗЕРА У ДЕЛИБЛАТУ

Удружење Словенаца „Логарска долина“ из Панчева, заједно са члановима ковинске подружнице, организовало је у суботу, 12. септембра 2020, традиционални гастрономски догађај „Наши словеначки специјалитети“. Догађај је приређен у сарадњи са Удружењем спортских риболоваца „Делиблатско језеро“, на локацији коју користе у склопу Специјалног резервата природе „Краљевац“. Због новонастале епидемиолошке ситуације и прописаних мера заштите од Корона вируса (које су биле примењене), програм догађаја се одвијао из два дела. Поред чланова и симпатизера удружења организатора, догађају су присуствовали: конзул Републике Словеније у Београду Примож Крижај, члан Националног савета словеначке националне мањине у Србији др Милена Спремо, представници Општине Ковин, директор ковинског Центра за културу Миливој Грчић , представници Туристичких организација Панчева и Ковина као и гости из Илирске Бистрице, Београда и Зрењанина. Ове године на менију су били специјалитети спремљени по традиционалним рецептурама из регије словеначког краса, а на крају је била послужена традиционална словеначка штрудла, чувена Потица.


Конзул Примож Крижај први пут је присуствовао једном оваквом догађају и приликом обраћања гостима рекао је да је почаствован што може да присуствује оваквој манифестацији која је несумњиво од великог значаја за словеначку мањину која живи на овим просторима и да се словеначка култура и традиција популарише и путем гастрономије. Он је том приликом разговарао са присутним члановима панчевачког и ковинског словеначког удружења који су га информисали о актуелним дешавањима у Удружењу и плановима за наредни период.
Председник Удружења Словенаца „Логарска долина“ и председник организационог одбора манифестације Јосип Вебер рекао је да је веома задовољан што се и поред сложене ситуације овај догађај ипак одржао, а што је посебно значајно, било је и гостију из Словеније. Гостима се обратио и управник СРП „Краљевац“ Александар Сармеш који је испричао занимљиву причо о самом парку и начину на који се заштићује ово лепо место на обронцима Делиблатске пешчаре.
Организатори се надају да ће наредне године гастрономски догађај бити одржан у присуству много већег броја учесника и гостију, и да ће словеначке специјалитете поново спремати ученици средњих школа гастрономских смерова из Ковина, Панчева, Зрењанина,Вршца као и Биотехничке школе из Птуја из Словеније.
Организацију овогодишње манифестације помогли су: Канцеларија Владе Републике Словеније за Словенце по свету, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине- националне заједнице, Општина Ковин, Туристичка организација Панчева и Парк природе „Краљевац“-Удружење спортских риболоваца из Делиблата.