ИЗ ОПШТИНЕ

ПРАЗНИЧНО СЛОВО ПРЕДСЕДНИЦЕ ОПШТИНЕ

Драги суграђани,

Изашли смо из године која нам је задала пуно потешкоћа, у нади да ће календарски започета 2021. бити боља. И зато, по угледу на нашег председника Србије, не престајемо да радимо на реализацији планова.

Поред пуно неизвесности и проблема, нарочито оних који се тичу здравља људи, 2020. су обележили и неки лепи догађаји, а односе се на почетке и окончање значајних пројеката. Вреди их побројати:

Пре годину дана завршили смо реконструкцију пута Ковин-Делиблато, али и кроз цело насељено место Делиблато, у дужини од 9 километара.

Почетком године смо завршили и свечано отворили новоизграђени објекат вртића у Другој МЗ у Ковину капацитета за 150 деце, тако да немамо више лите чекања, а вредност инвестиције је преко 100 милиона динара. Иградњу смо финансирали из буџета, а уз помоћ Управе за капитална улагања АП Војводине и Министарства финансија.

Завршили смо пројекат проширења Дневног боравка за децу и младе са посебним потребама. Чиме су се стекли услови за боравак корисника и из насељених места, као и за лиценцирање услуге. Купљен је и комби за превоз корисника Дневног боравка.

Ближи се крај великог посла комасације у катастарским подручјима Плочице и Скореновца. Велика и веома значајна инвестиција вредна око 130 милиона динара, после које нам остаје, за спровођење комасације на територији општине, само још подручје Дубовац.

У завршној фази је реализација пројекта изградње постројења за прераду пијаће воде у Плочици  и Дубовцу, чиме ћемо решити вишедеценијски проблем недостатка пијаће воде у овим местима.

Завршили смо асфалтирање улица у Ковину, Мраморку и Скореновцу као и паркинге: код вртића у Првој МЗ у Ковину, на Старом граду, у Лазе Костића улици у Ковину, код аутобуског стајалишта „Звезда“, на стадиону у Гају, испред дома омладине у Плочици, испред дома културе у Дубовцу.

Реконструисан је део бициклистичке стазе у Првој МЗ, део тротоара у Другој МЗ и у Гају; у Плочици је готова капела, реконструкција дома омладине и пошљунчан пут кроз Плочички рит.

Поред раније реченог, у Дубовцу је урађена фасада и купљен додатни инвентар за потпуно реконструисани дом културе.

У Делиблату смо радили на уређењу месне заједнице и завршетку фазе реконструкције Задружног дома, као и на измештању дела водоводау насељу Козара и изради платоа испред сеоског ватрогасног дома.

У Баваништу је у току уређење месне заједнице, а асфалтиран је улаз у пијацу; у Мраморку, изреконструисан је тзв. „Извор“ и асфалтиран плато испред ДВД-а.

Пуно је урађено у Малом Баваништу – дечје игралиште, сеоска чесма, ламинат у школици, кречење и набавка две ТА пећи, реновиран је бифе и спроведена вода у месној заједници, укупно је издвојено 1,4 милиона динара за све.

Школе које раде на територији општине опремили смо потребном рачунарском опремом, с обзиром на потребу иззвођења он лајн наставе.

Све наше спортске клубове додатно смо крајем године опремили: новом опремом, косилицама за терене.. Година у којој није било много наступа на позорницама, искоришћена је да се обезбеди куповина народних ношњи за културно-уметничка друштва.

Подсетићу у ове празничне дане на чему увелико радимо:

Поред ветропарка Чибук 1 у Мраморку, у будућности добијамо и Чибук 2, на пољима Баваништа – у току је припрема документације; ушли смо у процедуру јавно-приватног партнерства (ЈПП) за уличну расвету; Ковин ће напокон добити нову аутобуску станицу, коју гради наш партнер са којим имамо закључен уговор о јавно-приватном партнерству за превоз путника, на парцели покрај Ватрогасног дома у Ковину, коју смо отуђили у ту сврху.

Добре ствари сусе дешавале и на тему запошљавања:

Индонежанска фирма „Делта Данјуб“ је завршила проширење погона и уз постојећих 250, запослила још 50 радника; фирма „Премил“ успешно проширује свој погон, радови ће у овој години бити окончани, а број запослених се удвостручио, иде до 150; у Баваништу је отворена шивара у којој је одмах посао добило 30 радника, а у плану је више од 100 запослених.

У 2020. општина је отуђила у Индустријској зони још две парцеле од по 2 хектара за нове инвеститоре, од којих се очекују нова запошљавања; у Баваништу ће у 2021. почети да ради сушара фирме „Биље Борча“- овде такође очекујемо нова радна места.

Током 2020. добили смо велику помоћ од Владе Србије у виду средстава за куповину некадашње фирме „Беко“ – 53 милиона динара, а потом и за реконструкцију погона ради привођења намени – 40 милиона динара. По завршетку те обнове, очекујемо долазак турског инвеститора „Мел текстил“ из Истанбула, са којим имамо потписан меморандум о сарадњи. Ту очекујемо запошљавање 300 радника.

БОРБА СА КОВИДОМ-19

Борба са ковидом је била свакодневна, та борба на жалодст још увек траје, а све оно што је из локалне самоуправе могло да се учини у смислу помоћи становништву, учињено је.

Поделили смо близу девет хиљада пакета пране и хигијенских средстава пензионерима са ниским примањима, као и корисницима социјалне помоћи. Крајем године, уочи ових празника, још једна значајна помоћ стигла је најугроженијима у виду тзв. „једнократне помоћи“ путем нашег Центра за социјални рад.

Да би борба била подношљивија, помогли смо нашем Дому здравља , како би се људи  адекватно лечили у пристојним условима: купљене су комплетне униформе за Ковид амбуланту, нови ултразвучни апарат, нови рачунари, а из АПВ је стигло још једно ново возило, као и рендген апарат вредан 8 милиона динара, који је био неопходан.

ПЛАНОВИ ЗА 2021.

У години коју смо календарски дочекали, радујемо се следећем:

Наставку изградње базена;

Надамо се реконструкцији пута Делиблато-Мраморак у дужини од 10 километара;

Очекујемо две прелепе шајке на Дунавцу, које ће обогатити туристичку понуду Ковина;

У највећој ОШ „Ђура Јакшић“ биће замењена комплетна столарија;

Лоше атарске путеве уредићемо помоћу далеко већег износа опредељених средстава у односу на претходне године;

Завршићемо радове у поткровљу Библиотеке, простора намењеног за  Е-читаоницу за децу;

Очекујемо реализацију великог државног пројекта за обнову водоводне инфраструктуре у сарадњи са Немачком развојном банком, уз услов да општине обезбеде учешће, што смо ми и учинили, а по приоритетима дефинисаним након детаљних анализа.

Најзад, водећи се и даље принципима равномерног развоја, за сва насељена места наше општине и у 2021. години определили смо средства за приоритетне пројекте.

 

Желим свима добро здравље и добру енергију у Новој години.

                                                                                     Председница општине, Сања Петровић