ИЗ ОПШТИНЕ

У БИБЛИОТЕЦИ ОБЕЛЕЖЕН “ПРЕШЕРНОВ ДАН”

У ковинској Библиотеци “Вук Караџић” у петак 19. фебруара 2021. године одржана је традиционална прослава „Прешерновог дана“, најзначајнијег словеначког културног празника. Програм је приређен у читаоници библиотеке уз примену свих епидемиолошких мера, пред 30 посетилаца, међу којима су били и представници из јавног и културног живота Ковина.

У име домаћина присутнима се обратила Јелена Стојановић, директорка библиотеке, док је у име организатора госте поздравио Јосип Вебер, председник Удружења Словенаца “Логарска долина” из Панчева и члан Националног савета словеначке националне мањине у Србији. Пре почетка програма присутнима је прочитано и поздравно писмо Ирене Херак, саветнице за културу и медије при Амбасади Републике Словеније у Београду.

Занимљив програм који је осмислила професор српског језика Маша Вулетић, гостима су приредили ученици Основне школе „Ðура Јакшиц“. Они су говорили о познатим српским и словеначким песницима, сликарима, музичарима и спортистима који су током својих каријера међусобно сарађивали.
У програму су учествовали и ученици-некадашњи полазници курса словеначког језика који је у Ковину водила др Милена Спремо.
Поред представе, присутни су имали прилике да уживају у промотивним филмовима словеначке туристичке организације.
Следећу манифестацију у Ковину Удружење “Логарска долина” планира на пролеће, када ће се организовати “Дани словеначког филма” И обележити 30 година државности Републике Словеније.

О Прешерновом дану

Прешернов дан је словеначки културни празник и државни је празник у Републици Словенији. Слави се 8. фебруара на дан смрти књижевника и песника Франца Прешерна.

Прва манифестација поводом овог празника одржана је током 1941. године, а настављена је након завршетка Другог светског рата. Манифестација и даље траје, а обележава се не само у Словенији, већ и у другим земљама у свету где живе Словенци и где постоје Удружења Словенаца.
Прешернов дан је први пут у Панчеву обележен 2010. године, а од 2013. године манифестацију редовно приређује Удружење Словенаца Јужног Баната “Логарска Долина” из Панчева које има подружницу у Ковину.

У Ковину се Прешернов дан редовно обележава од 2013. године. Програм се приређује у организацији Основне школе “Ðура Јакшић”, Удружења Словенаца “Логарска долина”, ковинског Центра за културу и Библиотеке “Вук Караџић”, уз подршку Општине Ковин.

Текст и фото: Удружење “Логарска долина”