ИЗ ОПШТИНЕ

„ДРУГАЊЕ“ У ВРТИЋУ

У предшколској установи „Наша радост“ Ковин јуче, 10. маја, деца из свих васпитних група учествовала су у „Другању“, које се према обичајима одржава на Побусани понедељак. Деца су у радној соби офарбала јаја, а затим су у дворишту вртића бирала друга или другарицу са којим би се „другали“. По обичају, плете се венац од врбиних грана, који је посебно украшен. Венац се прво потапа у корито са водом, а затим се другари поздраве кроз венчић, окрену се око себе, још једном поздраве кроз венчић и размене фарбана јаја. Према веровању, венац се баца на воду која тече. Овај традиционални банатски обичај датира из давних времена, а има за циљ учвршћивање пријатељства међу децом.
Деца су са радошћу прихватила „Другање“ па су, поред офарбаних јаја, кроз венчиће даривала своје другаре и пригодним поклончићима и све уз подршку васпитачица и у складу са епидемиолошким мерама.

У вртићу је било изузетно весело и уочи Васкрса, па у галерији испод текста погледајте и фотографије које су настале 29. априла, када је организовано куцање јајима.
Фото: ПУ „Наша радост“ Ковин