ИЗ ОПШТИНЕ

ЗНАЧАЈАН ПРВИ КОРАК У САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ У КОВИНУ

Екипе „Ковинског комуналца“ од данас су, са свим расположивим ресурсима, ангажоване на прскању градске ђубренице по површини и у дубину, еколошки безбедним препаратом од алги на воденој бази. Средство произведено у Данској разграђује отпад на безбедан начин и требало би да заустави загађење и заштити од могућности пожара бар у наредних шест месеци, стоји у препоруци.
Овим поводом, председница општине Ковин Сања Петровић саопштава следеће:
„Данашњи посао први је свеобухватни конкретан корак у санацији и надам се да смо у овом тренутку за извесни период безбедни од горења. Међутим, хоћу да истакнем да, од момента када је ескалирао овај проблем почетком марта, па до данас, непрекидно са сарадницима из локалне самоуправе и стручњацима из комуналног предузећа и инспекције, радим на изналажењу дуготрајног решења. То подразумева и детаљно упознавање са сложеном тематиком и прикупљање свих података који су релевантни за изношење, прикупљање и одвођење смећа на нашој територији. Тако припремљен елаборат биће веома брзо предат референтној институцији која ће дати одговоре у вези са коначним решењем. Такође, с обзиром да се већ дуже од два месеца отпад транспортује у Панево, општински буџет прилично је оптерећен непланираним трошковима транспорта, због чега се све мора решавати ефикасније, уз максимално залагање свих који су нам том послу. У свему имамо и подршку виших нивоа власти и посебно из надлежног Министарства заштите животне средине обећање да ће помоћи у свим корацима.
Грађанима поручујем да смо крајње одговорно приступили решавању овог проблема и да ћемо решење имати, у складу са стандардима управљања отпадом које је наша држава и определила јединственом стратегијом за период 2019-2024. година, што је уједно и наша шанса да локално уредимо ову област за генерације које долазе“, саопштила је председница Сања Петровић.

Из ЈП „Ковински комуналац“ објашњавају да је по први пут примењен овај иновативни приступ у превенирању и санирању пожара, а поступак се састоји из две фазе. Прво, електромагнетним поступком је дијагностиковано стање шупљина са запаљивим гасовима у „телу“ депоније. Тиме је прецизно лоцирана најризичнија зона. У другој фази, приступа се третирању детектоване зоне производом Ferway S, на бази микрогелова органског порекла. Постиже се превођење запаљивих гасова у инертан облик и убрзава разградња органске материје.
На овај начин, дефинитивно се смањује ризик од самозапаљивања депоније (услед високе концентрације запаљивих гасова унутар исте).Код површинских запаљивања, смањен је ризик од ескалације пожара, наводе из Комуналца.
Фото: архива из марта 2021.