ИЗ ОПШТИНЕ

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ „ДАНА ЋИРИЛИЦЕ“ У БАВАНИШТУ

У суботу, 22. маја 2021, Баваниште је у предивном мајском дану засијало „Ћирилично“, како то бива сваке године у ово време, када оно постане престоница српског писма. Ове године, деца су писала, везла, цртала…на тему Слобода. Поводом јубилеја, онима који су највише допринели трајању овог Сабора, уручене су захвалнице исписане златним словима.
Све је почело 2002, на иницијативу истинских заљубљеника у баштињење најбољег од обичаја, вере, језика и писма српског народа – Баваништана Аце Обрадовића (прерано преминулог, по којем је постхумно названо културно-уметничко друштво „Аца Обрадовић“ које наступа као део овог Дечјег сабора) и Вере Секулић, уз подршку Вукове задужбине, Матице српске, сеоске школе, библиотеке, СПЦ, касније и Министарства просвете Републике Србије, некадашњег Министарства за дијаспору, затим Министарства културе и општине Ковин. Сабор је пре двадесет година покренут са жељом да допринесе очувању српске културне баштине, језика и писма, песме и игре, старих заната, обичаја и православне вере.
Скупштина општине Ковин крајем 2017. године једногласно донела одлуку којом овај сабор постаје „манифестација од значаја за општину Ковин“, што јој даје посебан, али заслужени статус, с обзиром на трајање и број деце и младих, њихових ментора и културних посленика уопште, које окупља – поред деце из целе Србије, стиже на десетине радова из дијаспоре, са свих континената. Током 20 година, на конкурсима је било више од 68.000 учесника.

Више о томе како је протекао централни програм јубиларног Дечјег сабора „Дани ћирице“ 2021 (други део манифестације биће организован почетком августа, за учеснике из дијаспоре), прочитајте и погледајте на веб презентацији наше туристичке организације, путем линка
http://www.turizamkovin.rs/index.php/novosti-dogadjaji/306-dani-cirilice-2021