ИЗ ОПШТИНЕ

ПОСТАВЉЕН ВИДЕО НАДЗОР НА ДЕПОНИЈИ У КОВИНУ

Министарство заштите животне средине, које је од почетка активно укључено у решавање проблема горења – пожара на ковинској депонији, по хитном поступку је, након последњег инцидента од 09. јуна, наложило обезбеђивање, финансирање и постављање видео надзора за праћење стања на градској ђубреници.
По налогу локалне самоуправе, а имајући у виду да се основано сумња да су пожар намерно изазвала НН лица, ЈП „Ковински комуналац“ је увео 24-часовни надзор над градском депонијом, потпомогнут припадницима професионалног обезбеђења.
У међувремену, у сарадњи са Министарством заштите животне средине почели су радови на постављању видео надзора, који је од данас у функцији.
„Општина Ковин посебно је захвална на правовременој реакцији ресорном Министарству, министарки и њеним сарадницима на пруженој подршци која је била у овом тренутку могућа. Надамо се да ћемо заједничким снагама, уз неопходну финансијску помоћ, успети да трајно решимо проблем одлагања отпада у наредном периоду“, рекла је овим поводом председница општине Ковин, Сања Петровић.

Подсећамо, марта ове године депонија је привремено затворена, а отпад из Ковина привремено преусмерен на регионалну депонију у Панчеву. Након што је утврђено да на депонији у Ковину гасови нису узрок пожара, а с обзиром на високу цену транспорта отпада у Панчево, локална самоуправа је поново отворила ђубреницу за одлагање смећа, уз појачано обезбеђење и праћење током дневних смена. Када је специјалним мерењима утврђено да гасови нису узрок пожара, већ да се ради о намерном штетном деловању НН лица, у сарадњи са Министарством заштите животне средине по хитном поступку је покренут и поступак обезбеђивања видео надзора за праћење стања на депонији у Ковину.