ИЗ ОПШТИНЕ

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА – РОК КОНЦЕРТОМ НА ТРГУ НАЈАВЉЕНО И БОГАТО КУЛТУРНО ЛЕТО

Вишедневним пригодним програмом у центру Ковина обележена је градска слава, Сабор св. архангела Гаврила. Почело је у суботу, 24. јула, манифестацијом „Нек звоне тамбуре“, 3. по реду, коју организује Туристичка организација општине у сарадњи са Центром за културу, МД „Ковински бећари“ и под покровитељством општине Ковин. Публику и учеснике поздравио је у име локалне самоуправе помоћник председнице општине, Душан Максимовић и позвао на дружење током свих дана обележавања славе града.

Уз „Бећаре“, публику су разгалили „Банатски кицоши“ и „Тамбураторијум“ из Панчева. Скромније по броју учесника у односу на претходни програм у лето 2019 – „пре короне“, јер специфични епидемиолошки услови били су препрека већини позваних оркестара из региона да се на време организују и дођу, али су унапред прихватили позив за наредно лето, у нади да ћемо сви заједно до тада пребродити Ковид-19.  Овогодишњим учесницима захвалила се и уручила плакете и пригодне поклоне директорка ТОО Ковин, Дивна Кирилов.

Свети чин резања колача  по традицији су у галерији Центра за културу обавили свештеници ковинских парохија СПЦ, у присуству домаћина – чланова савета Прве и Друге МЗ Ковин, представника организација, удружења, локалне самоуправе, грађана. У име домаћина славе, присутне је посебним обраћањем поздравио председник Савета Друге МЗ Ковин, Југослав Ивковић. Свечаном чину присуствовала је Виолета Оцокољић, народна посланица и одборница у Скупштини општине Ковин. Програм је увеличао извођењем сплета најлепших народних песама суграђанин Александар Казић, један од најуспешнијих учесника последње сезоне престижног регионалног музичког такмичења „Звезде Гранда“. Како ред и обичаји налажу, вече се завршило уз свечарско послужење, у амбијенту терасе Центра за културу, уз музику „Бећара“.

Уз подршку Општег удружења предузетника општине Ковин, током два дана – у недељу 25. и у понедељак, на дан славе 26. јула, у пешачкој зони у центру били су постављени продајни штандови, па су Ковинци и њихови гости могли да их обиђу и набаве леп сувенир и другу, најразличитију робу и производе, како то бива у вашарске дане.

Свечарско расположење кулминирало је у вечери славе од 21 час, рок концертом који су приредили Ален Исламовић и „Дивље јагоде“. Стотине поклоника музике ових извођача, уз хитове из ризнице за сва времена „Бијелог дугмета“, уживали су у двоипочасовном наступу, који никог није оставио равнодушним.

Подсетимо, годинама уназад концерт на дан ковинске славе означава и старт „Ковинског културног лета“ у организацији Центра за културу Ковин. Тако је и ове 2021, па у наставку вести преузмите плакат са комплетним програмом и сатницом за наредних пет викенда, до краја августа.