ИЗ ОПШТИНЕ

ИЗ ДОМА ЗДРАВЉА: НОВИ АПЕЛ ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ И О ПРИМЕНИ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОВИДА-19

Обавештавамо грађане ковинске општине да  Дом здравља Ковин и даље успешно спроводи  вакцинацију становништва у циљу спречавања болести COVID-19 коју изазива корона вирус SARS-CoV-2. Тренутна епидемиолошка ситуација у нашој општини и долазак корисника у Дом здравља Ковин не представљају епидемиолошки ризик по грађане који би да се вакцинишу. У циљу добијања најефикаснијег и најделотворнијег имунитета стеченог вакцином, препоручује се имунизација становништва, зато апелујемо на све грађане ковинске општине, који се до сада нису вакцинисали – да се вакцинишу, како би се спречило ширење болести COVID-19.

 

По препоруци Стручног комитета за имунизацију, Кризни штаб Владе Републике Србије и Посебна радна група за процену увођења треће дозе у оквиру препоручене имунизације грађана против заразне болести COVID-19, препоручили су  примену треће дозе вакцине против заразне болести  COVID-19.

Трећа доза вакцине против болести COVID-19 се примењује код особа код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци, без обзира на врсту вакцине коју су примиле, а првенствено за оне које припадају следећим категоријама:

  1. Особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплaнтата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима;
  2. Особе старије од 70 година;
  3. Особе старије од 60 година које стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите;
  4. Запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите и
  5. Путници у међународном саобраћају (напомена: односи се на особе вакцинисане у Републици Србији).

Поред ових категорија, све претходно вакцинисане особе код којих је од давања друге дозе прошло најмање шест месеци могу да приме трећу  дозу вакцине против COVID-19.

           

Сви грађани ковинске општине треба да се, као и до сада понашају одговорно и да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних здравствених стручних служби уз поштовање: физичке дистанце, ношење заштитних маски и употребу дезинфекционих средстава и свих мера личне хигијене.

„ВАКЦИНАЦИЈОМ ДО КОЛЕКТИВНОГ ИМУНИТЕТА“, поручују из Дома здравља Ковин.