ИЗ ОПШТИНЕ

ПОЧЕЛА ЈЕ ШКОЛСКА 2021/22. ГОДИНА – У КЛУПАМА И 264 ПРВАКА

У свим школама на територији општине јуче је означен почетак нове, школске 2021/22. године. Радост дружења са вршњацима утолико је већа због чињенице да су ђаци најзад поново клупама, на часовима који трају 45 минута.
Као и увек, најсвечаније је било на пријему најмлађих ђака – првака. Ове године, у 10 основних школа на територији општине Ковин (3 градске и 7 у насељеним местима Баваниште, Мраморак, Делиблато, Гај, Дубовац, Плочица, Скореновац) уписано је укупно 264 првака. Из локалне самоуправе, уз жељу да буду добри ђаци и постану добри људи, сваком прваку послата је честитка у виду малог комплета књига: „Српске народне бајке и приче“, „Наша Србија“ и Екологија“.
Нову школску годину ученици су започели уз државну химну „Боже правде“ и поруке ресорног министра, Бранка Ружића.
О томе како је протекао први школски дан, преносимо причу и утиске из ковинске ОШ „Десанка Максимовић“, а све је забележила и „оком камере“ учитељица Наташа Буљугић, ПР школе и драга сарадница нашег сајта. Ево рапорта из „Десанкине“ школе:

У ОШ ”Десанка Максимовић”, 1. септембра 2021. године, у сали школе, дочекана је још једна генерација малишана, поносних првачића! Уз обезбеђење свих мера заштите, поштујући правила понашања у околностима максималне одговорности, топлу добродошлицу ученицима и њиховим родитељима, упутила је директорка школе, Ана Новковић. Приредба је започела химном “Боже правде”. Ученици другог, четвртог и петог разреда, стиховима и песмама, првацима су овај велики дан учинили радоснијим и веселијим. Учитељице: Татјана Бошков и Иванка Панић су извршиле прву прозивку својих насмејаних ђака, упутивши им речи охрабрења, а затим поделиле, традиционално, поклоне локалне самоуправе и школе.
Остали ученици ОШ “Десанка Максимовић” су свој први наставни дан започели свечано, поздрављајући химну “Боже правде”, заједно са својим разредним старешинама, на првом часу. Након химне, прочитано је обраћање министра просвете, науке и технолошког развоја, Бранка Ружића који поручује:
“Темељи будућности наше државе и друштва засновани су на образовању и због тога је оно државни приоритет и доступно свима. Сваком појединцу дата је могућност да кроз живот квалитетно учи, односно пружа му се прилика за свестран лични и професионални развој. Стога искористите сваку прилику за учење и увек имајте на уму изузетне вредности сазнавања и стварања, лепоту креативности и личног става, као и то да се од свих нас очекује допринос у име добробити целог друштва.”
Министар је ђацима првацима упутио следеће речи:
“Драги ђаци прваци, од данас ћете имати одређене обавезе и учити сваки дан неке нове ствари, али то никако не значи да игра престаје. Игра је јако важан део ваших живота, наставници то знају и уважавају, због чега ће игре бити током целог школовања, кроз учење, заједнички рад са друговима, истраживање, креативне активности. Нова знања ће вас учинити срећнијим особама, зато будите добри у школи, поштујте и волите своје другаре и наставнике! ”
Са жељом да предстојећа школска година тече као бистри, брзи и снажни поток, стварајући реке и бујице знања, честитамо почетак нове школске године! Да у здрављу прихватамо све изазове, храбро и оптимистично

Пријем у школи у Мраморку

Свечани пријем ђака првака и упознавање ученика петог разреда са будућим одељењским старешином у Основној школи „Сава Максимовић“ у Мраморку обављен је у уторак, 31. августа. „Петаци“ су се се упознали са одељенским старешином  Жељком Марковић, док је учитељ првог разреда Лућијан Чолак поздравио нове ученике и њихове родитеље и пожелео им срећан полазак у школу.

Ученици петог разреда извели су пригодан програм поводом пријема ђака првака. Петаци су говорили стихове о школи и певали песме „Ау,што је школа згодна“ и „Кад си срећан“.Учитељ је првацима поделио књиге које су  прваци добили од локалне самоуправе и  бојанке из Министарство просвете,науке и технолошког развоја.

Након интонирања државне химне  и читања поздравног писма министра на почетку школске године, ђаци су бојили заставу и грб  Републике Србије.

Сви прваци  су добили добродошлице на којима су исписани стихови и њихова имена.

Ђаке прваке, „петаке“ и њихове родитеље поздравила је и директорка школе Љиљана Крничан пожелевши им срећан полазак у школу и срећну и успешну нову школску годину.