ИЗ ОПШТИНЕ

УДРУЖЕЊЕ СЛОВЕНАЦА ОБЕЛЕЖИЛО “ПРЕШЕРНОВ ДАН”

У галерији Центра за културу у четвртак 10. фебруара ковинска подружница Удружења “Логарска долина” организовала је програм поводом националног празника Словеније, „Прешерновог дана“. Обележавање културног празника Словенаца осмишљено је као дечија радионица која је за циљ имала да промовише словеначки и српски фолклор, народне обичаје и ношње. У радионици су учествовали ученици виших разреда Основне школе “Ђура Јакшић” Ковин (која негује побратимске односе са школом у словеначком Орможу), као и неколико предшколаца. Програм је осмислила професор српског језика Маша Вулетић, а реализован је био у сарадњи са Основном школом „Ђура Јакшић“ и ковинским Центром за културу.
Претходно, у склопу манифестације „Дани словеначког филма“, у ковинском Центру за културу од 31. јануара до 2. фебруара одржана је ревија филмова. У склопу програма за ученике виших разреда Основне школе “Ђура Јакшић” организована је била и ванредна пројекција тинејџерског филма “Ко је са мном? ”, који је побрао велике симпатије младе публике. Уколико епидемиолошке прилике буду дозвољавале, на јесен је планирана нова ревија филмова на којој би требало да буду представљени нови филмове словеначке кинематографије, где се очекује и присуство уметника из Словеније.
Председник удружења „Логаеска долина“, Јосип Вебер, указује да предстоји низ активности поводом деценије рада овог удружења. Тако, следећи програм који организују биће у марту, када је предвиђено традиционално окупљање чланова на предавању о чају, меду и пчелињим производима.