ИЗ ОПШТИНЕ

ДУШАНУ МИЛОЈКОВУ СРЕБРНА ПЛАКЕТА ЗА „НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ ГОДИНЕ“ У 2021.

У традиционалној акцији листа „Вечерње новости“ под називом „Најплеменитији подвиг године“, у Скупштини града Београда у понедељак, 11. априла, 59. пут заредом, уручене су плакете најплеменитијима и најхуманијима у години за нама.

У друштву одабраних, по оцени жирија којим је председавао акдемик Матија Бећковић, нашао се и Душан-Дуле Милојков, неуморни путник на бициклу, заљубљеник у здраве стилове живота и „заувек Ковинац родом из Плочице“, како сам каже, с обзиром да је настањен у Панчеву, али и радник ЈП „Ковински комуналац“ кога свакодневно виђамо као суграђанина. Током свечаности, Душан се задржао у разговору са великим француским и српским хуманитарцем Арноом Гујоном (на насловној фотографији). Како каже, ипак је највећа част за њега била присуство Матије Бећковића и такође размена лепих утисака са њим.

Душану Милојкову сребрна плакета додељена је за хумано дело које је резултат његовог последњег путовања кроз Европу бициклом (пре пандемије, прим.аут) – ротаријанци из свих земаља у којима су га дочекали донирали су новац у великој акцији „Бициклом за бебе“ чији је био промотер – и прошле године у породилиште Опште болнице Панчево стигла су два нова инкубатора за превремено рођене бебе..

После 17 објављених путописних књига са путовања „на два точка“ – од 2003. године, пред очима јавности ускоро ће из штампе изаћи и 18-та: управо о путовању започетом у Јужном Банату, преко Београда, по Србији, Републици Српској, до Словеније, Италије, Шпаније, Португалије, Француске…до Брисела и пређених више од 8.300 километара током 65 дана. Возио је „за бебе“, а много племенитих донатора, чланова ротари клубова из поменутих земаља, тада су обећали средства за инкубаторе за панчевачко породилиште. И обећање су испунили, па је на наменски рачун потом стигло довољно новца да се купи нова опрема.  

Када је реч о самој акцији „Најплеменитији подвиг године“, поменимо да је установљена давне 1963. године у време заједничке државе Југославије, после катастрофалног земљотреса који је задесио Скопље. Од тада, сваке године, уручују се плакете, чиме се одаје признање појединцима и колективима, који су својом храброшћу, добротом, одважношћу и несебичношћу задужили читаво друштво.

Фото: „Вечерње новости“ и приватна архива