ИЗ ОПШТИНЕ

ВЕЛИКИ УСПЕХ УЧЕНИЦА ОШ „БОРА РАДИЋ“ НА КЊИЖЕВНОЈ ОЛИМПИЈАДИ

Републичко такмичење из књижевности – Књижевна олимпијада, одржано је у суботу, 28. маја у Сремским Карловцима, у најстаријој српској гимназији. 

Организатори такмичења су Друштво за српски језик и књижевност Србије, Карловачка гимназија и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.  

Општину Ковин представљале су три ученице седмог разреда Основне школе „Бора Радић“ из Баваништа. У оштрој конкуренцији од 136 основаца, показале су одлично знање и постигле изузетне резултате:

  1. Јована Станковић, освојила треће место са 18 поена од максималних 20;
  2. Хелена Филипов, освојила треће место са 18 поена;
  3. Теодора Амбруш, освојила је сјајних 15 поена.

Ментор ученицама је Душан Симић, професор српског језика и књижевности у школи у Баваништу, који је овим поводом рекао: „Поносан сам на успех који су Јована, Хелена и Теодора постигле. Вредно смо радили и припремали се за ово такмичење још од почетка школске године тако да су резултати били очекивани. Поред тога што смо познати по неговању ћирилице, републичкој награди за школски часопис, бројним наградама на литерарним конкурсима, код ученика развијамо и негујемо љубав према читању, доживљавању и тумачењу књижевноуметничких дела. Свакодневним читањем и изучавањем књижевности деца уче да мисле, да изразе мишљење, уче шта је живот, што и јесте основ за разумевање осталих предмета у школи“. 

Дипломе и награде ученицама, захвалнице наставнику доделили су професори београдског Филолошког факултета, Зона Мркаљ и Бошко Сувајџић.