ИЗ ОПШТИНЕ

ЈОШ ЈЕДНО УСПЕШНО ДРУЖЕЊЕ У РЕЖИЈИ УДРУЖЕЊА СЛОВЕНАЦА

Удружење Словенаца „Логарска долина“, подружница у Ковину, по пети пут је организовало традиционалну културну манифестацију Гастрономски догађај “Наши словеначки специјалитети”. Програм је био приређен у недељу 4. септембра у делиблатском „Друштву спортских риболоваца“ на Делиблатском језеру “Краљевац”, које се налази у склопу истоименог парка природе.

Вредни домаћини су се својски потрудили да гостима приреде незаборавно дружење и уживање у словеначким специјалитетима који су ове године, због великог интересовања, поново спремани по рецептурама словеначке регије Штајерска. Пре заједничког ручка домаћини су гостима организовали обилазак места и културних знаменитости, а посебно је била интересантна посета румунској и српској православној цркви, архитектонским драгуљима овог краја.

Словеначки мени спремали су ученици и професори куварског смера панчевачке Економске школе “Паја Маргановић” уз помоћ домаћина и гостију из неколико градова из Србије где делују словеначка друштва. Госте су током заједничког ручка услуживали ученици и професори конобарског смера такође из Економске школе из Панчева.

Манифестацији су присуствовали чланови Националног савета словеначке националне мањине у Србији др Милена Спремо, која иначе води течај словеначког језика са елементима културе у Панчеву и Ковину, као и Саша Радић, председник Извршног одбора. Присутни су били и представници општине Ковин, представници Туристичке организације Панчева као и гости из Љубљане, Београда, Панчева, Ковина и Зрењанина. Испред ковинске локалне самоуправе присутнима се обратила Лавиника Ђорђевић која је поздравила присутне и истакла да ће локална самоуправа Ковина и даље имати приоритет када је у питању помоћ у раду и реализацији пројеката националних мањина и да ће са том праксом наставити и убудуће. Испред Националног савета словеначке националне мањине у Србији гостима се обратио Саша Радић који је рекао да му је задовољство што опет може да присуствује оваквој манифестацији која је несумњиво од великог значаја за словеначку мањину која живи на овим просторима и да се словеначка култура и традиција популарише и путем гастрономије. Уједно је напоменуо да је словеначки Национални савет извршио све припреме за предстојећи Попис становништва који ће бити у октобру. Он је том приликом разговарао са присутним члановима панчевачког и ковинског словеначког удружења који су га информисали о активностима и актуелним дешавањима у Удружењу и плановима за наредни период.

Председник Удружења Словенаца „Логарска долина“ и председник организационог одбора манифестације Јосип Вебер рекао је да је изузетно задовољан што се и ове године позиву организатора одазвао велики број гостију и да ће тај број следеће године бити и већи јер ће бити позвани представници и осталих школа из региона које имају угоститељске смерове. Присутнима се на крају обратио управник Парка природе „Краљевац“ Александар Сармеш који је испричао занимљиву причу о самом парку природе, ретким биљним и животињским врстама, као и начину на који се заштићује ово изузетно занимљиво место које се налази на обронцима Делиблатске пешчаре.

Организацију овогодишње манифестације помогли су: Канцеларија Владе Републике Словеније за Словенце по свету, Национални савет словеначке националне мањине у Србији, Општина Ковин, Туристичка организација Панчева, Економска школа “Паја Маргановић” Панчево и Парк природе „Краљевац“- Удружење спортских риболоваца из Делиблата, каже за сајт општине Ковин, уз захвалност, Јосип Вебер.

Фото: Удружење „Логарска долина“