ИЗ ОПШТИНЕ

ЈАЧАЊЕ АНГАЖОВАЊА ЗАЈЕДНИЦЕ У ПРОМОЦИЈИ ВАКЦИНАЦИЈЕ ПРОТИВ КОВИД-19 У СРБИЈИ – ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ СЗО ФАБИО СКАНИ ПОСЕТИО КОВИН

Дана 08.09.2022. године, поводом заједничких активности на информисању и саветовању грађана о вакцинацији против болести Ковид-19, господин Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији, са својим тимом је посетио Ковин, и том приликом обишао Дом здравља Ковин и Гимназију и средњу стручну школу „Бранко Радичевић” и ОШ „Десанка Максимовић”.

У Дому здравља Ковин, господин Скано се састао са директорком Дома здравља, г-ђом Јасмином Ђаков и члановима колегијума ове установе, а затим је обишао вакцинални пункт на Одељењу за вакцинацију и службу патронаже. Патронажна служба и Служба кућне неге дома здравља организовала је акцију вакцинисања старих, слабо покретних грађана и хроничних болесника, обезбеђујући и потребан превоз. Овом приликом вакцинисано је 18 мештана Ковина и насељеног места Гај. Господин Скано је изразио велико задовољство посетом и истакао:

 „Као што видимо, данас људи овде у Дому здравља Ковин, имају могућност да се вакцинишу против Ковида-19, што може спасити нечији живот, будући да знамо да нас вакцинација штити од тешких облика болести, хоспитализације и смрти. Улазимо у зимску сезону, сезону прехлада и грипа и морамо бити свесни да укрштање грипа и Ковида-19 може додатно да компликује ситуацију. Зато је изузетно важно да се вакцинишемо и против грипа и против Ковида-19, било првом дозом, било бустер дозом за оне који су већ вакцинисани. И да нагласимо, ово је посебно значајно за оне који су најосетљивији, а то су стари и хронични болесници. Активности на информисању и саветовању становништва о вакцинацији против Ковида-19, реализоване током претходних неколико месеци, утицале су на повећање броја вакцинисаних у августу, али потребно је наставити са радом и даље. “

Директорка Ђаков је истакла посвећеност Дома здравља Ковин заштити здравља становништва, посебно нагласивши подршку читаве заједнице: локалне самоуправе, школа, Црвеног крста Ковин, истакнутих привредних субјеката, са којима дом здравља остварује изузетну сарадњу. Активна улога у заједници је и досадашњем периоду допринела изузетним резултатима које Дом здравља Ковин остварује, а омогућује и даље још интензивније активности, посебно у борби против пандемије и за вакцинацију против Ковида-19.

На састанку одржаном у просторијама Гимназије и средње стручне школе „Бранко Радичевић” и ОШ „Десанка Максимовић”, коме су присуствовали управа и запослени ових образовних установа, као и локални партнери, представници Црвеног крста Ковин, разговарало се о подршци вакцинације против Ковида-19 у Србији.  Ана Новковић, директорка ОШ „Десанка Максимовић” и Ђорђе Анђелков, директор гимназије/економске школе, истакли су да су образовне установе посвећене едукацији ученика о здрављу и здравим стиловима живота, те да су учесници многобројних здравствено-едукативних пројеката. Средња школа има континуирану сарадњу са Црвеним крстом Ковин, у оквиру које се кроз различите форме вршњачке едукације обрађују важне теме, као што су борба против пушења, прва помоћ, Ковид 19, болести зависности…

Господин Скано је указао на неопходност да школе буду отворене и заштићене од Ковид-19.  Истакао је значај рада и ставова просветних радника, имајући у виду њихову одговорност пре свега према деци, али и према родитељима и заједници уопште.  „Важно је да просветни радници едукују својим примером, инсистирајући на релевантним информацијама, провереним изворима, научно доказаним чињеницама  о Ковиду-19.“, рекао је Скано.

Саветовање, информисање грађана о вакцинацији против Ковид-19, као и акције вакцинисања, организовани су уз подршку Светске здравствене организације  и УСАИД-а, који, у сарадњи са Владом Републике Србије,  пружају подршку промоцији вакцинације против Ковида-19 у Србији.