ИЗ ОПШТИНЕ

У КЛУПАМА 280 ЂАКА ПРВАКА

После више од две школске године током којих је због пандемије настава организована на свакојаке начине, а понајмање у учионицама, ова школска 2022/23. почела је „редовно“, онако како то бива генерацијама уназад првих септембарских дана.

Све основне школе са територије ковинске општине посебно су се припремиле за долазак и добродошлицу најмлађима – новој генерацији, рођених 2015/16. године. Према подацима који су прослеђени Општинској управи Ковин, а како би до сваког ђака првака стигли поклони у виду књига за срећно и успешно школовање од локалне самоуправе, у клупама 10 основних школа – три  у Ковину и у Баваништу, Делиблату, Мраморку, Гају, Плочици, Скореновцу, Дубовцу – укупно је 280 нових ђака, ученика 1. разреда.

И свака школа имала је посебан свечани пријем, а ми у наставку преносимо атмосферу и фотографије из ковинских ОШ „Јован Јовановић Змај“, ОШ „Десанка Максимовић“ и из мраморачке ОШ „Сава Максимовић“. Посебну захвалност за дугогодишњу сарадњу и невероватну енергију у промоцији „Змајеве“ школе упућујемо наставнику Дејану Крецуљу, који је уз прво школско звоно обог септембра званично испраћен у заслужену пензију. Срећно му и дуговечна била, а ми смо сигурни да је на неке од млађих колега пренео“пелцер“ у вези са извештавањем из ове школе.

И ево како је било 1. септембра 2022:  

Нова школска године је почела. У ковинској „Змајевој“ школи, 118. пут. Након летњег распуста школа је поново испуњена дечјом радошћу, изнова је на окупу старо друштво, сада у старијем разреду. За већину, сем за првачиће којима је ово био први дан у школи.

У име свих ученика и наставника, нове „Змајевце“ поздравио је и пожелео им добродошлицу директор Марко Рајковић.

Старији другари, дојучерашњи „четвртаци“, су за прваке припремили забаван програм и улепшали им први школски дан, који ће остати записан не само на папиру него у срцима малих будућих великих људи. Била је то кратка лепршава представа коју су у фискултурној сали одушевљено одгледали.

Велико је било и узбуђење бројне публике, пре свега родитеља, бака, дека и рођака који су са поносом допратили своје најмилије, тек стасале за школске клупе.

Након веселог пријема отишли су у учионице на први школски час, код својих учитељица Соње Ћирић и Зорице Видосављевић, где су их дочекали поклони, књиге које им је даровала локална самоуправа и основни ђачки прибор који је обезбедила школа.

Дејан Крецуљ

Прво школско звоно и за прваке у ОШ “Десанка Максимовић” у Ковину, огласило се 1. септембра. У пратњи својих родитеља, веома расположено и свечано, али и веома стрпљиво и радознало, храбро су закорачили у нову будућност, на место где ће стицати нова другарства, знања и вештине. Дочекали су их ученици петог разреда са стиховима, песмом и музицирањем на инструментима. А затим су иступали поносно, чувши своје име са списка које је топлим гласом, изговарала учитељица. Боравак у учионици протекао је пријатно и весело! Уз Добродошлице, прваци су добили књиге, школски прибор, мајце са логом школе, слаткише и балоне!

Са жељом да и наредне генерације малишана постану велики људи, уз сва знања која стекну, њихове учитељице: Снежана Ломигора и Наташа Буљугић, желе им срећан почетак нове школске године!

Наташа Буљугић

У четвртак, 1.септембра 2022. године   у OШ“Сава Максимовић“ у Мраморку одржана је свечана приредба поводом  пријема ђака првака.

Пре почетка свечаног програма који су припремили и извели ученици 5.разреда интонирана је државна химна „Боже правде.“ Петаци су говорили стихове о школи, учењу и игри и певали песме о другарству

Ђаке прваке , њихове родитеље, ученике осталих разреда и запослене поздравила је директорка школе Љиљана Крничан пожелевши им срећан полазак у школу, а ученицима осталих разреда успешну нову школску годину.

Учитељ првог разреда Зоран Ђурић је поздравио своју нову генерацију ђака и њихове родитеље пожелевши им срећан полазак у школу. Првацима је поделио књиге које је обезбедила Општинска управа Ковин и добродошлице на којима су исписани стихови и имена  првака, а након тога је прозвао ђаке и повео их до њихове нове учионице која је свечано  украшена и припремљена за нову генерацију ученика.

Љиљана Крничан