ИЗ ОПШТИНЕ

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Петнаестог септембра 1918. године пробијен је Солунски фронт, а овај догађај је заправо означио почетак краја, односно слоба Централних сила у Великом рату. У име тог херојског чина, Република Србија и Република Српска заједно обележавају од 2020. године 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

У већини школа и образовних установа први школски час данас је започео прогласом поводом празника, а централна манифестација се одржава у Бијељини, Република Српска.

Овим поводом, историчар и директор Музеја жртава геноцида, Дејан Ристић, гостовао је у јутарњем програму РТС-а и том приликом рекао: „Једна нација има своје националне симболе, једна држава има своје државне симболе. Наши државни симболи су химна, грб и национална застава. Сва та три симбола су прелепи и за нас драгоцени и чини ми се да итекако имамо право свих 365 дана химну да певамо, да се заставом поносимо и да је високо дижемо и да чувамо наш грб, а посебно на овај дан“.

Поводом данашњег празника, обишли смо Ковин и фотографисали заставе истакнуте на улазу у јавне установе, предузећа и организације које са поносом носе државна обележја, а забележили смо и слику поштовања празника испред једне занатске радње.

И управо из поштовања према националним симболима, заобишли смо оне који заставу не истичу, али и  оне који заставе имају, али боље да није истакнута (неуредна, похабана и сл).

Свакако, данас је прилика да сви преиспитамо свој однос према застави, грбу и химни, да бисмо их више волели и да би нас други поштовали и уважавали.

У наставку, слике застава…