ИЗ ОПШТИНЕ

ВРЕДНА ДОНАЦИЈА НАЦИОНАЛНОГ САВЕТА РУМУНА „ЂУРИНОЈ“ ШКОЛИ

Национални савет румунске националне мањине донирао је ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин интерактивну таблу, пројектор и лаптоп. Донацију је финансирао Национални савет, уз помоћ департмана Румуна ван граница из Букурешта.

Тим поводом Основну школу „Ђура Јакшић“ јуче су посетили амбасадорка Румуније у Србији, Њ.Е. Силвија Давидоју, председник Националног савета румунске националне мањине, Даниел Магду, и Даниела Раду која је на челу овог пројекта.

Професорка румунског језика, Ана Албу Савић, у име колектива домаћина је истакла да интерактивна табла много значи ученицима  који похађају наставу на румунском: „Од 2018-те, после паузе од 48 година, успели смо да поново уведемо румунски језик у наше школе. Некада је у овој школи била настава на румунском језику, а данас се учи као изборни предмет – румунски језик са елементима националне културе. Сваке године имамо све више заинтересованих ученика, и заиста се трудимо да очувамо мултикултуралност нашег града“, рекла је Ана Албу Савић. Она је додала и да је ОШ „Ђура Јакшић“ изабрана за ову донацију управо због пораста броја деце која уче румунски језик: „Тренутно 50-оро деце у нашој школи учи румунски језик“, рекла је Албу Савић и додала да је интерактивна табла – иначе трећа таква табла у школи – смештена у кабинет информатике, где ће моћи да је користе и наставници информатике и наставници језика.

„Драго ми је што смо поред модернизације образовног система на румунском језику, допринели и мултикултуралности и добром суживоту, тако да ће ову таблу моћи да користе и деца која похађају наставу на другим језицима“, рекао је овом приликом председник Националног савета румунске националне мањине, Даниел Магду.

 

Вест и фото: О.М, Радио „Бус“ Ковин