ИЗ ОПШТИНЕ

ОДРЖАНА ЦЕРЕМОНИЈА КРАЈ СПОМЕНИКА МИРА И РАЗУМЕВАЊА

Поводом 12. новембра, Дана ослобођења Ковина у Првом светском рату и уочи државног празника – у организацији општине Ковин и Удружења потомака ратника ослобдилачких ратова Србије 1912-1918. и поштовалаца Ковин одржана је традиционална церемонија полагања венаца крај споменика Мира и разумевања на Војничком гробљу у Ковину.

У име локалне самоуправе, делегацију је предводио заменик председнице општине Ратко Мосуровић, који се и обратио присутним представницима Министарства одбране и Војске Србије, амбасаде Републике Аустрије у Београду, Завода за заштиту споменика културе Панчево, представницима борачких организација, ђацима, наставницима, представницима општинских установа, организација и предузећа и и, између осталог, рекао: „Као локална самоуправа смо се јасно определили да подржимо посебном годишњом церемонијом одавање почасти ратницима са разних страна, које је судбина заувек спојила на тлу ковинском, заједно са нашим удружењем које негује традицију српске војске из тог херојског времена. Ово место чинимо знаменитим, као што је и проглашено од Владе Републике Србије, као место од посебног културног и историјског значаја. Присуство бројних делегација и овога пута потврђује вредност толеранције и уважавања националних, верских и свих других различитости. И зато верујемо и знамо да овде сахрањени ратници почивају у миру.“

Парастос су служили најпре свештеници СПС у Ковину, а потом и свештеник Римокатоличке цркве.

Поред државних делегација и изасланика одбране амбасаде Аустрије у Србији, пуковина Кристијана Смутека, венце су положиле и делегације Црвеног крста Ковин, Завода за заштиту споменика културе Панчево, СУБНОР-а Ковин, удружења потомака ратника и поштовалаца из Ковина, Смедерева, Пожаревца, Липа, Милошевца, затим делегације Дома здравља Ковин, Болнице Ковин, Рудника Ковин, Водопривредног друштва Тамиш-Дунав Панчево – дтд Ковин, ЈП „Ковин-гас“, МЗ Скореновац, Прве и Друге МЗ Ковин, Гимназије исредње стручне школе „Бранко Радичевић“ Ковин, ПУ „Наша радост“ Ковин, Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, Туристичке организације општине Ковин.

Подсетимо, на локацији Војничког гробља у Ковину сахрањени су посмртни остаци ратника супротстављених војски који су страдали у борбама око Смедерева 1915. године, а већина њих преминула је од последица рањавања у тадашњој болници Црвеног крста у Ковину. У 60 заједничких хумки сахрањено је тада око 500 српских и аустроугарских војника које је ратна судбина заувек спојила на тлу Баната.    

Делегација локалне самоуправе положила је венац и крај спомен-обележја интернирцима страдалим у пожару у транзитном логору Свилара у Ковину крајем Великог рата.

Обележавање Дана ослобођења Ковина у Великом рату – 12. новембра, управо на овај датум  (ове године „пада“ у суботу), биће употпуњено свечаним пригодним програмом у Центру за културу Ковин, дуодрамом „Патријарх Павле –  Бити човек међу људима и нељудима“ у извођењу глумаца Александра Дунића и Милана Малбаше. Представа почиње у 17.00 часова а улаз је слободан за све заинтересоване суграђане.